hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A tüdőgyógyászatban is gondot okozhat az orvosok elöregedése

Bár az országban 2013 óta már alig jelent gondot a tbc, az orvosok elöregedése komoly ellátási bajokat vetít előre, közli a Magyar Idők.

Magyarországon viszonylag kevesen fertőzödnek tuberkolózissal, különösen a szomszédos Ukrajnához és Romániához viszonyítva, és összességé­ben jónak számít a hazai tbc-ellátás is, az elmaradott régiókban és a fővárosban azonban még sokat kell tenni azért, hogy az Egészségügyi Világszervezet célkitűzéseinek megfelelően hazánkban is felszámoljuk a tbc-t. Minderre A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelési jelentése című kormányzati kiadvány hívja fel a figyelmet, emlékeztetve, hogy mivel a tbc globálisan komoly egészségügyi problémát jelent, a WHO 2015-ben átfogó stratégiát hirdetett, hogy 2035-re tbc-mentessé váljon a világ.

Az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet által működtetett online bejelentési rendszer szerint a helyzet az ország északkeleti megyéiben, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hajdú-Biharban, valamint Budapesten, azon belül is különösen a VIII., XII. és I. kerületben a legrosszabb. A Józsefvárosban a hajléktalanok nélkül számolt előfordulás is meghaladja a 20 ezreléket, míg a két budai kerületben csak az otthontalanok száma növeli az esetszámot.

A dokumentum a tbc kapcsán is kiemeli az egészségügy egészére jellemző humánerőforrás-problémát, mint ami kedvezőtlenül befolyásolhatja az ellátás színvonalának hosszú távú fenntarthatóságát. Az adatok szerint 2015-ben 616 tüdőgyógyász szerepelt az orvosok működési nyilvántartásában, ez 2011-hez képest 11 százalékos, 77 fős csökkenés, írja a lap.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés