hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

A TNT vizsgálat

A sztatinok normális vagy csak enyhén emelkedett LDL-koleszterin- szint esetén is szignifikánsan csökkentik a kardiovaszkuláris okból bekövetkező halálozást. Egy új publikáció most arra mutatott rá, hogy a nagyobb javulás érdekében akár nyolcszorosára is növelhetjük a gyógyszeradagot.
   A TNT (Treating to New Targets) tanulmány (Circulation 2007;115:576–583) azt vizsgálta ötéves követéssel, hogy napi 10 mg-os atorvastatin adásához képest a gyógyszer napi 80 mg-os adagjával elért erőteljes LDL-koleszterin- szint csökkentés – vagyis jóval kisebb koleszterinszint elérése, mint az általánosan javasolt 2,6 mmol/l-es érték – tovább mérsékli- e a súlyos kardiovaszkuláris események gyakoriságát.
    A koszorúér-betegségben szenvedő, tízezernél is több közreműködő átlagos LDL-koleszterin-szintje a vizsgálat kezdetén sem érte el a 3,4 mmol/l-t. Az ötéves követés során az intenzív kezelés eredményeként az LDL-koleszterin-szint átlagosan 2 mmol/l-re, a kisebb adagot szedő kontrollcsoportban pedig 2,6 mmol/l-re csökkent. A kifejezettebb LDL-koleszterinszint- csökkentés 22 százalékkal mérsékelte a koszorúér-betegség mortalitását és az összetett – a nem halálos szívinfarktusból, a szívmegállás miatt szükségessé váló újraélesztésből, valamint a halálos és nem halálos szélütésből álló – vizsgálati végpont bekövetkezésének gyakoriságát. Az összmortalitás hasonló volt a két csoportban. A máj működését csak kissé zavarta meg a nagyobb gyógyszeradag: míg az aminotranszferáz szintje a 10 mg-ot szedők 0,2 százalékánál, a 80 mg-ot szedők 1,2 százalékánál emelkedett meg tartósan.
   Korábban az AVERT (Atorvastatin Versus Revascularisation Therapy) tanulmányban is felmérték a lipidszint erőteljes csökkentésének a hatását (NEJM 1999; 341: 461–468). Ott a perkután koronáriaintervencióra (PCI) alkalmas betegeket osztották véletlen besorolás alapján a napi 80 mg atorvastatint szedő vagy a PCI-ben részesülő csoportba. A 18 hónapos követési idő alatt az atorvastatinnal kezeltek körében 36 százalékkal csökkent az iszkémiás események gyakorisága. A kedvező hatás elsősorban abban mutatkozott meg, hogy kevesebb revaszkularizációs műtétre volt szükség, és kórházi kezelést igénylő angina pectoris is ritkábban jelentkezett.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés