2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kitekintő

A szúnyogháló újrafelfedezése

Egy gambiai maláriamegelőző program kimutatta, hogy a szúnyoghálók alkalmazása 50 százalékkal csökkenti a gyermekekben a maláriás fertőződést és a vele járó anémiát.
Afrikában félpercenként meghal egy gyermek maláriában, amelyet egy szúnyogfajta terjeszt, egy parazitát juttatva a megcsípett ember vérébe. Ennek ellenére mindeddig elhanyagolták a szúnyoghálók alkalmazását, és sokkal több figyelmet fordítottak a rovarirtószerekre és a maláriaellenes gyógyszerekre. 
 
A jelenlegi vizsgálatot 500 otthonban, 1085 gyermeken végezték a Durham University, a London School of Hygiene and Tropical Medicine és az MRC The Gambia kutatói, és eredményeiket a Lancetben tették közzé. Kétféle szúnyoghálós védekezési módszert alkalmaztak: az egyik – a teljes védelmet nyújtó megoldás– az ablakok és ajtók szúnyoghálós védelme volt. a másik kisebb mértékben védte a lakókat. A ház belsejében szúnyogcsapdákat állítottak fel, hogy megbecsüljék, hány szúnyog jutott át a hálón. Mivel a maláriát az Anopheles gambiae nevű szúnyogfajta terjeszti, amely az esetek 80 százalékában éjjel, a házon belül csípi meg az embereket, a szúnyogháló alkalmazásától jó eredményeket vártak.
 
A házakban a háló ellenére bejutott szúnyogok mennyiségét egyrészt a két héten át alkalmazott fénycsapdákkal mérték, másrészt a kísérlet kezdetén és végén meghatározták a gyermekekben az anémia és parazitémia prevalenciáját. Mindkét szúnyoghálós módszernek drámaian jó eredménye volt: az ilyen házakban élő gyermekek körében felére csökkent a fertőzésre utaló vérszegénység gyakorisága.
 
Steve Lindsay professzor, a kutatás egyik vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a szúnyoghálók alkalmázása nem csak egyszerű és hatásos, de rendkívül olcsó is: az évekig használható hálók és felszerelésük költsége házanként 10 dollárnál kevesebb volt. Lindsay az 1980-as években már részt vett egy vizsgálatban, amelynek során az ágyakat védték hálókkal; a jelenlegi megoldásnak azonban fontos előnye, hogy mindenkit véd, aki a házban tartózkodik.
 
A helyi lakosság felismerte ennek a megoldásnak az értékét és nagyon pozitívan viszonyult hozzá:  tíz résztvevő közül kilenc meg akarta tartani, illetve fel akarta szerelni a szúnyoghálókat.
 
Forrás: ScienceDaily

cimkék

hirdetés

Könyveink