hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Ízelítő

A rohamkocsi-szolgálat megalakulását ünneplik Pécsett

Látványos bemutatókkal és színes programokkal ünnepli az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a világon elsőként Magyarországon indult rohamkocsi-szolgálat fennállásának 56. évfordulóját szombaton Pécsett.
Buda Péter, az OMSZ dél-dunántúli vezetője pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a második alkalommal megrendezett eseményre a Megyeri úti Expo Centerben kerül sor. Az érdeklődők reggel 9 órától előadásokat hallhatnak a sürgősségi orvostanról, a rohamkocsik történetéről, s egyebek mellett egy Robur rohamkocsi újjászületéséről is.
 
A mentőszolgálat régi és új járművei 11 órától kéklámpás felvonulást tartanak a városban, majd 13 órától kezdetét veszi a mentési bemutató, amelynek keretében az 1960–70-es évek és napjaink legkorszerűbb eszközeit, mentési technikáit mutatják be a látogatóknak.
 
Farkas Gyula, az OMSZ dél-dunántúli szervezetének vezető mentőtisztje elmondta: a mentősök korhű egyenruhákat viselnek majd, feladatuk ellátásához az 1960-as éveket idéző mentési gyakorlatnál egy Magyarországon egyedüliként fellelhető amerikai Dodge, az 1970-es évek baleseti szimulációjánál pedig egy akkor használt Mercedes mentőautó áll rendelkezésükre. Napjaink mentési módszereinek és eszközeinek bemutatásánál a rendkívüli helyzetekben bevethető különleges mentőautó, az úgynevezett tömeges baleseti egység is megjelenik.
 
A vezető mentőtiszt szólt arról is, hogy a mentőmúzeumnak köszönhetően több régi mentőeszközt, tárolót, képet is megmutathatnak. Ezen kívül lesznek gyermekprogramok és szűrővizsgálatokat tart a Magyar Vöröskereszt. Aki akarja, megtanulhatja vagy gyakorolhatja az újraélesztést, valamint a félautomata defibrillátorok kezelését.
 
Farkas Gyula szerint rendezvényük nemcsak a mentősök ünnepe lesz, hanem kellemes és hasznos kikapcsolódás azok számára is, akik szeretnének közelebbről megismerkedni a munkájukkal. Ilyen nagyszabású mentős találkozót legközelebb négy év múlva szerveznek.
 
MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés