hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A prevenciós és terápiás nihilizmus felszámolása a tüdőgygyász szakemberek célja

Küzdelem a COPD ellen – a „járvány” megfékezhető

A COPD elleni küzdelem évének nyilvánította a Magyar Tüdőgyógyász Társaság az idei esztendőt. Az okokról dr. Herjavecz Irén egyetemi magántanárt, a társaság elnökét kérdeztük.

 Miért éppen a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) tették az első helyre a legyőzendő kórképek sorában?


 – A COPD világszerte komoly népegészségügyi probléma. Jelentősége – a hazai tüdőgyógyászat és az egész magyar egészségügy számára is – az aggasztó morbiditási és mortalitási adatokban rejlik. A COPD ma az egyetlen kórkép a jelentős halálozással járó krónikus betegségek sorában, amelynek mortalitása gyors ütemben nő. Epidemiológiai előrejelzések szerint 2020-ra ez lesz a harmadik leggyakoribb halálok, a korai munkaképtelenséget okozó betegségek sorában pedig az ötödik helyre kerülhet.

 Hány beteget tartanak nyilván hazánkban?


 – Országos nyilvántartásunkban 2003-ban 53 955 COPD-s beteg szerepelt. Ez a szám a pulmonológiai osztályokon megfordult, illetve a tüdőgondozókban nyilvántartott és kezelt betegeket, következésképpen a súlyos COPD-ben szenvedőket takarja. Figyelembe véve ugyanakkor, hogy a dohányosok 15-20 százalékánál alakul ki COPD, és hogy Magyarországon az emberek 45 százaléka élete során hosszabb-rövidebb ideig dohányzik, becsléseink szerint valójában 500-600 ezer ember szenved COPD-ben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés