hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A pénz sem gyógyír mindenre

Kanada is folyton reformál

Kanadában minden ötödik kórházi orvos és minden nyolcadik háziorvos azt fontolgatja, hogy szakmát változtat, mert az egészségügy folyamatos reformja jelentősen megnehezíti praktizálásukat. Egyebek mellett ez derült ki a Kanadai Orvosok Szövetsége (Canadian Medical Association; CMA) által nemrégiben végzett felmérésből. A 2000 válaszadó azt szeretné, ha vége lenne az átalakításoknak, ugyanakkor úgy látják, hogy – alapvetően a kórházak és orvosi praxisok krónikus alulfinanszírozottsága miatt – még mindig nem kielégítő a hozzáférés az egészségügyi szolgáltatásokhoz. A finanszírozási gondok megoldását attól a 2004-ben kötött megállapodástól várják, amely szerint az állami költségvetésből 10 év alatt 41 milliárd kanadai dollárt fordítanak az egészségügyi ellátás javítására.
A megszorítások következtében az ezredforduló táján a tartományok egyre kevésbé képesek a színvonalas ellátás biztosítására. Annak ellenére, hogy az ország egészségügyi rendszerének tavalyi átfogó értékelése szerint Kanada szinte minden OECD-országnál többet fordít az egészségügyre. Az egyik legnagyobb gondot a várólisták jelentik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés