hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

 

A nők műbillentyűvel is tovább élnek

A szívkatéteres billentyűműtéten átesett idős betegek körében két évvel a beavatkozás után csaknem kétszer annyi nőbeteg él, mint férfi – írja kanadai kutatókra hivatkozva az MTI.

Az életkor előrehaladtával az egyik leggyakoribb érrendszeri zavar a főverőér, az aorta billentyűjének meszesedése. Ez a szűkület megterheli a bal szívkamrát, előbb-utóbb szívelégtelenséget okozva.

A beteg billentyűt műtéttel lehet kicserélni, de ez nagy operáció, sőt már önmagában a mellkas megnyitása jelentős kockázatot jelent az idős betegeknek. Világszerte igen gyorsan terjed az az új megoldás, amelyhez a mellkast nem kell fölvágni. A különleges műbillentyűt szívkatéter segítségével vezetik fel a helyére, ahol a rugalmas szerkezet rögzül, és alapvetően megváltoztatja a vérkeringési helyzetet.

Kanadai kutatók Karin Humphries vezetésével arról számoltak be a Journal of the American College of Cardiology legújabb számában, hogy milyen tapasztalatokat szereztek 641 idős beteg kezelése során ezzel a módszerrel. A betegeknek gyakorlatilag a fele volt nő. A beavatkozásra kerülő pácienseknek már az életkora igen tiszteletre méltónak mondható: a nők átlagos életkora 83 év, a férfiaké 82 esztendő. A két csoport között voltak különbségek: a férfiak kórelőzményében gyakrabban fordult elő infarktus és légzési panasz, a nőknél vesebetegség, de a lényeg az aorta billentyű szűkülete volt.

A beavatkozás után az első hónapban több nő szorult vérátömlesztésre, mint férfi, és több volt közöttük a szövődményes eset, de több férfi halt meg, mint nő. Ez a különbség fokozatosan tovább nőtt, és két évvel később a műbillentyűvel kezelt, idős emberekből csaknem kétszer annyi nőbeteg élt, mint férfi.

A kutatók most igyekeznek tisztázni, hogy a nőbetegek előnye csak abból ered-e, hogy a gyengébb nem tagjai világszerte tovább élnek, mint a férfiak, vagy van valami technikai különbség, amelyet a beavatkozás során az orvosok hoznak létre. A szakemberek most öt évet meghaladó vizsgálatot terveznek ennek tanulmányozására.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink