2024. április. 19., péntek - Emma.

Mesterséges szívbillentyű

Súlyos szívbetegségben gyakran szükség volna a kórosan eltorzult szívbillentyű kicserélésére, de a nagy műtétet a beteg rossz állapota miatt nem lehet elvégezni. Forradalmi változást jelenthet egy új technika, mellyel a mesterséges billentyű szívkatéteren keresztül a helyére vezethető és amelynek alkalmazását az amerikai hatóság most engedélyezte.

Mind több az idős ember és ezek egy része jó állapotban még tovább is élhetne, ha a főverőér, az aorta billentyűjének szűkületét megoldhatnák.

Az aorta billentyűje a szív legnagyobb terhelésnek kitett része, hiszen magas nyomáson, minden szívösszehúzódáskor nyílnia és pontosan záródnia kell évtizedeken keresztül, szünet nélkül az élet végéig. Tényleges betegség nélkül is az igen idős embereknek ez a szívbillentyűje merevvé válik, benne mészrögök rakódnak le, ezért erősen beszűkül.

A mind szűkebb nyíláson keresztül a szívizomzatnak mind nehezebb elégséges vért kipréselni és ez további panaszokat, betegségeket idéz elő. Létfontosságú volna a tönkrement billentyűt rugalmas, jól táguló műbillentyűvel kicserélni, de ez a mellkas fölnyitásával járó, nagy műtétet tesz szükségessé, amelyet sok betegnél már túl nagy terhelés, kockázat volna megkísérelni.
Amerikai kutatók újszerű megoldást dolgoztak ki. Ceruzavastagságú csövet, szívkatétert vezetnek be apró metszésen keresztül egyik comb verőerén keresztül a szívbe, a beteg, merev billentyűhöz. A SAPIEN műbillentyű rozsdamentes fémkeretben lévő, rugalmas szövet és amikor a szívkatéter eléri a beszűkült, természetes billentyűt, kis ballon kinyitásával a mesterséges szerkezet a régi billentyű helyére kerül.

Az illetékes amerikai hatóság, az élelmiszereket és gyógyszereket engedélyező-ellenőrző hivatal, az FDA olyan vizsgálat alapján járult hozzá a műbillentyű forgalomba hozatalához, amelynek során a módszert 365 olyan betegen kipróbálták, akiket a korábbi módon megoperálni nem lehetett. A csoport tagjainak felébe az új műbillentyű helyezték, a többieknél mindent megtettek, amire ma lehetőség van.

A hagyományos technikával gyógyítottak fele élt egy év múlva, a műbillentyűvel kezeltek 69 százaléka. A szakemberek pontos nyilvántartás útján figyelik a további eredményeket és újabb módosításokkal igyekeznek a módszert még biztonságosabbá tenni.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)

cimkék