hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Összekapcsozott szívbillentyű

A szívnek betegségek következtében rosszul záró vagy nyíló billentyűit szükség esetén műtéttel évtizedek óta tudják kezelni, cserélni, de egy új technika az egyik billentyű hibáját a mellkas fölnyitása nélkül is jelentősen javíthatja.
Az új eljárásról az Amerikai Kardiológus Kollégium idei kongresszusán számoltak be.
 
A vér áramlását a testen belül a szív ritmusos működése biztosítja, de a szíven belül a vér mozgását négy szívbillentyű teszi lehetővé. Különböző gyulladásos betegségek következtében főleg a bal szívkamra és szívpitvar között lévő, kéthegyű billentyű működése károsodik, és ez már gyermekkorban okozhat súlyos zavarokat.
 
A kéthegyű billentyű olyan, mint a kétszárnyú ajtó. Egészséges állapotban mindkét szárnya kitárul és ilyenkor a felül lévő szívpitvarból a vér beáramlik a kamrába, majd amikor a szívkamra összehúzódik, a benne lévő magas nyomás a billentyű mindkét szárnyát tökéletesen összezárja.
 
Előfordul, hogy gyulladás következtében a két ajtó – a billentyű két szárnya – középen nem tapad össze és ilyenkor a vér visszaáramlik a magas nyomású kamrából az alacsony nyomású pitvarba. A jelenség olyan, mint a megvetemedett kétszárnyú ajtó esetében a huzat, csak itt minden egyes szívösszehúzódás esetén a vér rossz irányú áramlása állandóan ismétlődik.
 
A sebészeti megoldás általában a rosszul működő kéthegyű billentyű cseréje, műbillentyű beültetésével. Ezt a szívsebészek manapság már kitűnő eredménnyel végzik, de ez azért altatásban végzett operáció. A most ismertetett módszer során nincs altatás, a mellkast nem kell fölvágni és a bemutatott adatok tanúsága szerint hatékonysága szerencsés esetben alig gyengébb a műtéti megoldásénál.
 
A beavatkozás úgy kezdődik, mint a szívroham alkalmával a koszorúerekbe csúsztatott szívkatéter bevezetése, csak itt a katéter vége a szívüregbe kerül. A rosszul záró billentyű túlságosan laza szárnyainak szélét a katéterből kinyúló kapocs szorosabbra fogja. Ezzel a „vérhuzat” mértéke jelentősen csökkenthető, a szív teljesítménye javul.
 
A kapocs, a MitraClip másfél éve került kórházi fölhasználásra Európában és a kedvező tapasztalatok alapján remélik, hogy az Egyesült Államokban is engedélyezik alkalmazását. Az sem utolsó szempont, hogy műtét helyett – első próbálkozásnak – kapocs beültetése a gyártó cégnek egymilliárd dollár bevételt ígér.
 
Dr. Matos Lajos, MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés