2024. április. 26., péntek - Ervin.

Már a kéthegyű szívbillentyűt is operálhatják így

Nyitott szívműtét nélkül

A súlyos állapothoz vezető szívbillentyű-betegség valaha gyógyíthatatlan volt, a szívsebészetben zajló forradalmi változások azonban elvezettek ahhoz, hogy mára lehetségessé vált a mellkas megnyitása nélkül, szívkatéter útján történő billentyűcsere is. Dán szívgyógyászok voltak az elsők, akik az éren keresztül fölvezetett katéterrel kéthegyű billentyű cseréjét is elvégezték.

Vannak olyan rossz vérkeringési állapotú, legtöbbször idős betegek, akiknél már a mellkas megnyitása is olyan mértékű megterhelés, hogy az operáció kockázata messze meghaladja a remélhető eredményt.

A szívkatéter csúcsán elhelyezett, különleges műbillentyű elhelyezéséhez nem kell a mellkast fölvágni és közvetlenül megközelíteni, majd fölnyitni a főverőeret a billentyű cseréjéhez, hanem rendkívüli szakértelemmel rendelkező munkacsoport összehangolt munkájára van szükség. Az eljárás igen bonyolult, mivel a beavatkozást a szíven belül kell elvégezni.

A kéthegyű billentyű a szív felső ürege, a pitvar és alsó ürege, a szívkamra között helyezkedik el. Kinyílásakor az izmos kamra megtelik vérrel, bezáródásakor bepréseli a vért a főverőérbe, ezzel ellátva a szervezet minden sejtjét oxigénnel és tápanyagokkal.
A kéthegyű szívbillentyű olyan, mint a kétszárnyú ajtó: tágra nyílik, majd szorosan zárul. Ha nem záródik pontosan, a vér jelentős része a szívkamrából visszafelé áramlik és ez súlyos keringési zavarhoz vezet. A dán szívsebészek által megműtött betegnél is ez volt a gond, a 86 éves férfinek ezért kellett ezt a billentyűt kicserélni.

Lars Sondergaard és munkacsoportja szívkatéteren keresztül juttatta be a műbillentyűt a helyére, mely speciális kialakítása útján a pitvar és a kamra között rögzült, és úgy nyílt és zárult, mint egykori, ép elődje. Az eljáráshoz használt szívkatéter különleges csőrendszer, és ezen keresztül lehet arra a pontra juttatni a műbillentyűt, ahol pontosan működhet.

A módszer lehetővé teszi, hogy a billentyű cseréje lüktető szíven történjen, vagyis nincs szükség nyitott szívműtét végzésére, és a beavatkozásra olyanoknál is lehetőség nyílik, akiket eddig nem lehetett megmenteni.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)