hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A nógrádi ortopéd sebészet 25 éve

Szakmai berkekben közismert, hogy Magyarországon az ortopédia – ma elsősorban a krónikus mozgásszervi betegségek sebészetének tudománya – sok más sebészeti jellegű diszciplínához hasonlóan a 20. század első éveiben vált le az általános sebészetről. Egyetemi rangra 1951-ben emelkedett, amikor Budapesten megalakult az első ortopédiai klinika.

Annak ellenére, hogy az ortopédia a múlt század hatvanas éveiben Debrecenben és Pécsett két egyetemi tanszéket kapott – kemény erőfeszítések kellettek ahhoz, hogy a század utolsó évtizedére az ortopédek elmondhassák magukról: jól kiépített és szakmailag is egyre erősödő vidéki hálózaton nyugszik a magyar betegek krónikus mozgásszervi bajainak sebészi ellátása. A Magyar Ortopéd Társaság és az Ortopéd Szakmai Kollégium vezetői ezekben az időkben komoly szakmapolitikai küzdelmet folytattak az országosan önálló ortopédiai ellátás megteremtéséért. Kezdetben – főként a 70-es évek második és a 80-as évek első felében – az látszott célszerűnek, hogy a későbbi önálló ortopédiai osztályok csíráit a már meglévő és anyagilag is támogatott megyei traumatológiai osztályok rendszeréhez kössék.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés