hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

A nanotechnológia kockázatai

Amerikai kormányszakértők, a tudományos élet és az ipar képviselői, valamint a környezetvédők ritkán látott egységben lépnek fel a nanotechnológia esetleges káros hatásait tisztázó kutatások mellett. Hasonlóan foglalt állást nemrég a brit Royal Society és a Japán Tudományos Tanács. Attól tartanak, hogy ellenkező esetben a nanotechnológia is olyan fogyasztói ellenállásba ütközhet, mint a genetikailag módosított élelmiszerek bevezetése.

A nanotechnológia térhódítása évekig töretlen volt, nemrég azonban megjelentek az első aggódó vélemények: óvatosan kell bánni vele, mert betegségeket, környezetkárosodást okozhat. A genetikailag módosított növények elleni harcban edzett környezetvédők új céltáblája a nanotechnológia, egyesek már a kutatások betiltását követelik. Attól tartanak, hogy a biotechnológia és a nanotechnológia „házasításával” új életformák jöhetnek létre, ezek viselkedése pedig megjósolhatatlan és ellenőrizhetetlen.
Egyes kutatók azzal igyekeznek megnyugtatni az aggódókat, hogy a nanotechnológiákban nincs semmi új, ezek egyszerűen a hagyományos kémiai, anyagtudományi, fizikai, mérnöki tudományok kiterjesztései. Ez az érv azonban nem túl hatásos, mivel az elmúlt néhány évben a nagyközönség ennek éppen az ellenkezőjét hallotta rendszeresen. Szinte napi gyakorisággal jelentek meg a nanotechnológiák sikertörténetei a médiában. Ha ez a technológia csodákra képes, akkor nyilván ártani is tud.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés