hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

A műhibaperekben erősen túlhordottak az orvosi szakvélemények

A műhibaperekben másfél-két év alatt készülnek el orvosi szakvélemények, miközben 30 nap lenne az elfogadható határidő; így akár 4-6 évig is elhúzódhat egy ítélethozatal – írja a Vasárnapi Hírek.

A lap mások mellett idézi Dr. Ábrahám László orvos-ügyvédet, aki történetek során mutatja be: gyakran minden ok nélkül is hosszú évekig húzódnak az eljárások. „Jó 4 éve egy nő belehalt a szülésbe, az apa ottmaradt két gyerekkel és az újszülöttel. Másfél évet vártunk a szakértői véleményre, amely szerint az orvos hibázott. A kórház újabb szakértőt kért, azóta áll az ügy. Van egy másik esetem: 26 éves nő, magánorvoshoz járt terhesgondozásra, melynek során mindent rendben találtak. Két hónap múlva meghalt kivérzéses sokkban. Az igazságügyi orvosszakértő méhen kívüli terhességet állapított meg, ezt erősítette meg a biztosító orvosa, és a harmadik felkért szakértő is kimondta: ha elvégezték volna a szükséges vizsgálatokat, a nő életben marad. Ennek ellenére újabb szakvéleményeket kért a nyomozóhatóság; 7 orvosszakértő 12 véleményt adott. 4 év kellett annak az evidenciának a kimondásához, hogy ha csináltak volna ultrahangot, az kimutatta volna a méhen kívüli terhességet...” – sorolja az ügyvéd, akinek van még ezeknél is hosszabbra nyúló története: amikor az ultrahangvizsgálatnál nem vették észre, hogy a magzatnak 9 csigolyája hiányzik. A család egész élete fordult fel, de a szakértői tilitoli miatt 6 évet vártak, hogy legalább anyagi ellentételezéshez juthassanak.

Ábrahám doktor szerint nagyon is él a kettős mérce: a foglalkozás körében elkövetett hibával kapcsolatban más megítélés alá esik egy sofőr, aki halálos balesetet okoz, és az orvos, aki ugyanúgy megszegi a szabályokat. Ennek illusztrálására az orvos-ügyvéd azt mesélte, hogy egy ikerszülés után elhunyt anya ügyében a rendőrség azzal az igen érdekes indoklással tagadta meg a nyomozást és utasította el a szakvéleménnyel kapcsolatos kifogásokat, hogy a szakértő volt a szerzője a Szülészet-nőgyógyászat című egyetemi tankönyvnek. „Az orvosi foglalkozás szabályait az egyetemi tankönyvek is meghatározzák. Könnyű belátni, hogy ebben a vonatkozásban a professzor véleménye meghatározó, független attól, hogy ki kérte tőle a szakértői véleményt” – idézte Ábrahám doktor az indoklást. Volt már arra is példa, hogy igazuk tudatában a másfél éves kislányukat elveszítő szülők egy texasi laborból szereztek be szakvéleményt, amely igazolta: egy észre nem vett tüdőgyulladás okozta a gyermek halálát, nem születési rendellenesség, amire hivatkozva elutasították keresetüket – olvasható a vasarnapihirek.hu-n.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink