hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

A mitokondrium hadművelet

Az inzulinrezisztencia csökkentésével a diabetes ellen

Egy nemrég közzétett vizsgálat eredményei szerint az inzulinrezisztencia, és ezen keresztül a 2-es típusú diabetes kialakulása befolyásolható. A Yale Egyetem kutatói állítják: a kulcsa a mitokondriumok számának és aktivitásának időskori csökkenése.

Gerald Shulman és munkacsoportja (Yale Egyetem) a Science május 16-i számában tette közzé, hogy az idősek nagy részénél kialakuló inzulinrezisztencia okai a mitokondriumokban keresendők. Az időskori cukorbetegség előfordulási gyakorisága miatt óriási jelentőségű lenne, ha kiderülne, hogy lehetséges a kór 2-es típusának kialakulásához nagymértékben hozzájáruló elváltozás befolyásolása.

Márpedig, ha az elmélet igaznak bizonyul, az inzulinrezisztencia befolyásolható. Shulman és munkatársai ugyanis két megállapítást tettek. Az egyik, hogy a mitokondriumok aktivitásának csökkenése inzulinrezisztenciához vezet, a másik pedig, hogy a testmozgás – az AMP-kináz enzimre gyakorolt hatásán keresztül – növeli a mitokondriumok számát. A következtetések levonásakor meg is jegyzik, hogy újabb érvvel bővült indokaink sora, amelyekkel az időseket fizikai aktivitásuk fenntartására buzdíthatjuk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. bardócz mariann
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés