hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A mi felelősségünk

 Ungár Klára szabad demokrata politikus szexuális preferenciájának megvallása 2005-ben lényegében szó nélkül maradt. Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának melegfesztiváli megnyilatkozása azonban erőteljesen radikalizálta azokat, akik elítélik a homoszexualitást és annak képviselőit. A kormányzati tisztségviselő vallomása után minden korábbinál erőteljesebb vita alakult ki hazánkban.
  Dr. Nagy Attila tollából tartalmában és stílusában megbotránkoztató, a homoszexualitást elítélő írás jelent meg a Magyar Orvosi Kamara honlapján, Gyilkos Ágnes meleg helyzetben címmel. A szaktárca sajtóirodája válaszközleményében egyebek mellett leszögezi: „(images/) Meggyőződésünk, hogy ilyen alpári írás egyetlen európai ország orvosi kamarájának honlapjára sem kerülhetne fel. Meggyőződésünk, hogy az orvostársadalom döntő többsége nem azonosul ezzel a szemlélettel. Leszögezzük, hogy szemben a cikk állításával, a modern orvostudomány és a felvilágosult gondolkodás szerint a homoszexualitás nem tekinthető betegségnek. A homoszexualitás nem betegség, hanem a társadalom egy meghatározott kisebbsége körében az emberi szexualitás egy formája” (images/).
  A Magyar Orvosi Kamara egy ideig nem határolódott el az írástól – a szaktárca megfogalmazása szerint a kamara elnöke mentegette a cikket –, s amikor azt végül levették a honlapról, Éger István közölte, hogy bár a cikket csak szemlézték, szándékosan tovább hagyták kint, nehogy bárki azt gondolja, hogy megfélemlítették őket.
  A polémia folytatódik; az írás mindmáig olvasható nemcsak a Lelkiismeret 88, hanem a nemrégiben alakult orvospárt honlapján is. Szerkesztőségünk sajnálattal tapasztalta, hogy Nagy Attila cikke nyomán az orvosi honlapok vitafórumain olvasható hozzászólások leképezik a társadalom egy részének véleményét, jó néhány homofób, rasszista, a homoszexuálisokat betegnek tartó és jogaikat korlátozni kívánó sorok jelentek meg nap-nap után.
  Úgy gondoljuk, hogy az orvostársadalomnak, mint az értelmiség egyik vezető rétegének évszázados hagyományai alapján a társadalmi haladás, az emberi jogok védelme és az emberi egyenlőség töretlen képviselete inherens feladata.
  Úgy gondoljuk, ha lennének az orvostársadalomnak felelős kamarai tisztségviselői, a kamara honlapja nem adna helyt ilyenfajta véleményeknek, és az iromány szerzőjének nem lehetne helye a kamara tagjai közt.
  Úgy tartjuk, hogy a tisztesség látszatára valamit is adó párt – jelen esetben az orvosok pártjaként alakult Összefogás Nemzetünk Egészségéért Párt – nemhogy rovatot nem tartana fenn számára, élén a már sokat emlegetett művel, hanem kizárná soraiból azt, aki az orvosi hivatás szellemiségéhez méltatlan módon gyalázkodó, mocskolódó jegyzetet ír.
  A szerkesztőség, a lap munkatársai és a lap kiadója elhatárolódik minden olyan szóbeli, írásbeli és bárminemű tettleges megnyilvánulástól, amely az emberek faji, etnikai, nemi, nemi identitásbeli, vallási, nemzeti, korbéli és bármilyen egyéb megkülönböztetésére irányul. Számunkra az emberiesség mértéke a tisztesség és tolerancia, és ilyen társadalomban szeretnénk élni. Vagy legalább olyan orvosok között, akik ezt képviselik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés