hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

A mellkasi fájdalom a legjobb duma

Kiskunhalason nagyon-nagyon elégedetlenek a sürgősségi betegellátó osztályon (SBO) jelentkező betegekkel, derül ki a delmagyar.hu cikkéből.

 „Nem túlzás, hogy hétről hétre előfordul valamilyen könnyebb vagy súlyosabb durvaság. Volt, hogy megütötték az ápolót, de olyan is történt, hogy leköpték az ügyeleti ablak mögött ülő alkalmazottat. Még gyakoribb, hogy fenyegetik vagy szidalmazzák az orvost" – vázolja a kiskunhalasi viszonyokat Balogh Mária főorvos.

A halasi SBO-n jelenleg napi 60-65 beteget látnak el, közte több mint húszat éjjel. „Amikor a váltó műszakos kolléga bejön, már általában tele van a fektető nyolc ágya, és többen várakoznak. Ez hosszú távon nem fenntartható" – figyelmeztet Balogh Mária. Hozzáteszi: „Az SBO-ra érkezők legalább 60 százaléka indokolatlanul jön. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az alapellátásban, a háziorvosnál nem kaptak megfelelő tájékoztatást és ellátást, de sajnos azt is, hogy mindenkinek többet kell várakozni az indokoltnál. Azt ugyanis nem tehetjük meg, hogy a zsúfoltság miatt valakit nem vizsgálunk meg alaposan" – teszi hozzá Balogh Mária.
 
A szakma szerint sokan azért „trükköznek" az SBO-s bejelentkezéssel, hogy megkerüljék a kórházak leterheltsége miatti várakozási időt. „Elhanyagolt halálos betegséggel ugyanúgy bejönnek, mint lúdtalppal vagy csalánkiütéssel. Tapasztaltam olyat, hogy a beteg megmondta nyíltan: a háziorvos okította ki, hogy idejövet mondja azt, mellkasi fájdalmai vannak, mert akkor biztosan felvesszük az SBO-ra. A mellkasi fájdalom ugyanis tipikusan olyan tünet, amit nem szabad fél vállról venni: lehet szívroham előjele, de lehet szorongásból adódó eset. Ki kell vizsgálni mindent, így a valóban sürgős panasszal érkezőktől vesszük el az időt, és lehet, ők maradnak időben ellátatlanok. Az orvos nem vállalhatja a felelősséget, hogy nem vizsgál ki valakit, akkor sem, ha gyakran előre tudja, hogy feleslegesen dolgozik" – idézi a delmagyar.hu Kiss Mariannát, a halasi kórház járóbeteg-ellátásért felelős igazgatóhelyettesét.

(forrás: delmagyar.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink