hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A megelőzés lenne az igazi

Nincs szégyenkeznivalónk a diabetes kezelése terén

Jermendy György professzort, a Magyar Diabetes Társaság főtitkárát a közelgő, november 14-i Diabetes Világnap kapcsán kérdeztük a cukorbetegséggel kapcsolatos teendők aktualitásairól és a világnap szakmai eseményeiről.

Miért éppen november 14-ét tekintjük a cukorbetegség világnapjának?

– A Diabetes Világnap ötlete az International Diabetes Federationtől származik. 1991 óta létezik, és azért éppen november 14-e, mert ez Banting születésnapja. Talán ő nevezhető az inzulint felfedező „négyes fogat” szellemi atyjának.

Magyarországon is ekkor volt az első ilyen rendezvény?

- Erre nem emlékszem pontosan, de jó néhány éve idehaza is megtartjuk. Az egész eseményt a betegek szervezik saját maguknak, pontosabban a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége. A Magyar Diabetes Társaság szakembereinek szerepe az, hogy eleget tegyenek a meghívásuknak, és érdekes előadásokat tartsanak. A fővárosi rendezvény az idén Budapesten november 9-én, vasárnap lesz a MOM Székházban.

Az érdekes előadásokban nem kételkedem, de az érdeklődők száma vajon arányban áll-e a probléma jelentőségével?

– Sokáig a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri dísztermében zajlott az esemény, de a 600 fős terem kicsinek bizonyult. Később a MÁV Kórház dísztermébe költözött, oda sem fért be minden érdeklődő. Nem tudom, hogy a MOM-ban mekkora a terem befogadóképessége, de becsléseink szerint 1000 érdeklődő várható, akik a nap folyamán többször is cserélődnek. Az előadásokon kívül vércukorszintmérés, dietetikai tanácsadás, valamint kiállítás várja őket. Ez utóbbin olyan termékek mutatkoznak be, amelyek megkönnyíthetik a cukorbetegek életvitelét és táplálkozását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés