hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A MATCH üzenete

Önmagában is véd a clopidogrel

Hazánkban az összes haláleset mintegy 27 százaléka szélütés miatt következik be, az új esetek száma pedig évente megközelíti a 45 ezret. A fejlett országokban a stroke az iszkémiás szívbetegség után a második vezető halálok. Mivel az esetek körülbelül 80 százaléka iszkémiás eredetű, nem véletlen, hogy a trombocitaaggregáció-gátló kezeléssel sok vizsgálat foglalkozik. Ilyen a CAPRIE, a CURE, a CREDO, a még folyamatban lévő CHARISMA, CASPAR és CAMPER, illetve a nemrég lezárult MATCH (Management of Atherothrombosis with Clopidogrel in High Risk Patients with recent transient ischaemic attack or ischaemic stroke).

Ez utóbbi eredményeit a május elején Mannheimben megrendezett XIII. Európai Stroke Konferencián ismertették.

A trombocitaaggregáció-gátlókkal végzett korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy az acetilszalicilsav (ASA) hatékonyabb, mint a placebo. A CAPRIE vizsgálatból megtudhattuk, hogy a clopidogrel hatékonyabban védi ki az iszkémiás történéseket, mint az ASA, és ez a preventív hatás még kifejezettebb a nagy rizikójú betegek körében. A CARESS tanúsága szerint az ASA mellett clopidogrelt is szedő betegek körében a kezelés 7. napjától kezdve szignifikánsan alacsonyabb volt a transzkraniális ultrahanggal detektálható embólia előfordulási aránya, mint azoknál, akik ASA monoterápiában részesültek. A kombinációval kezelteknél az embóliák időegységre vonatkoztatott gyakorisága is csökkent.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés