hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

A maja rejtély nyomában

Négyszáz évig Yax K´uk Mo utódai uralkodtak Copán maja városállamban, Közép-Amerikában. A dinasztiaalapító uralkodó fogainak és csontjainak elemzésével nemrég sikerült kideríteni, honnan származhatott.

Yax K´uk Mo szülőföldjének felderítéséhez két stronciumizotóp és két oxigénizotóp arányának a kimérése szolgáltatta a megoldást. Az egyik stronciumizotóp, a 87stroncium a 87rubídium radioaktív bomlásának a terméke, menynyisége tehát attól függ, hogy a vizsgált talajban mennyi volt a bomló 87rubídium, és mikor alakult ki a vizsgált geológiai formáció, mennyi ideje zajlik ott az elemek átalakulása. Ezt kell összevetni a nem radioaktív eredetű 86stroncium mennyiségével. A Yucatán- félsziget maják által lakott része tengeri üledékből formálódott, ezért a két stronciumizotóp arányában nincsenek ugrásszerű változások, csak kissé térnek el egymástól a különböző helyeken mért értékek. A félsziget északi részén mért 0,7089 87stroncium- /86stroncium arány folyamatosan csökken a délen talált 0,7049 értékig. Mexikó völgyeinek alapja vulkanikus eredetű, itt az értékek helyről helyre erősen változnak. A Teotihuacánban mért érték (0,7046) egyértelműen kívül esik a maja világban mért értéktartományon.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés