hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A magyar oltási igazolvány meg fog felelni az uniós zöldkártya követelményeinek

A kormány azt tervezi, hogy többletszabadságot ad az egészségügyi dolgozóknak

Gulyás Gergely miniszter szerint közel vagyunk a társadalmi immunitáshoz. A magyar oltási igazolvány digitális formája tartalmazni fogja az oltás típusát, így az megfelel az uniós követelményeknek, hangzott el a kormányinfón.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón elmondta: úgy látszik, hogy a járvány harmadik hullámát sikerült letörni, hamarosan a tavaly nyári adatok közelébe kerülünk. Ennek a legfőbb oka az, hogy az oltási programmal jobban állunk, mint az EU. Nálunk eddig 5,2 millió embert oltottak be. Aki most regisztrál, három nap múlva bármelyik oltást megkaphatja. A lakosság 54 százaléka az oltás miatt védett, 6-14 százalék pedig azért, mert átesett a fertőzésen. Ma 8 millióból kb. 2 millió embernek nincs védettsége, mert nem oltották és nem volt beteg sem.

3,7 millió második oltást kapott személyből 8193 ember fertőződött meg és 524-en haltak meg. 1,502 millió ember kapta meg eddig mindkét oltását a Pfizerből, közülük 3657-en betegedtek meg később, és 268-an hunytak el, mondta Gulyás, hozzátéve, hogy a legidősebbeket Pfizerrel oltották, ezért lehet magas a szám. Modernából 209 ezer ember kapta meg mindkét oltását, közülük összesen 204 ember betegedett meg, 25-en hunytak el. MIntegy 180 ezren kaptak két AstraZeneca-oltást,; 816-an betegedtek meg, 12-en hunytak el. Szputnyikot 809 ezren kaptak, 697-en betegedtek meg, 13-an haltak meg közülük. A Sinopharmot 850 ezren kapták meg, 2800-an betegedtek meg, 206-an haltak meg.

Ami az EU-s védettségi igazolványokat illeti, a kormány megtárgyalta a ma ismert szabályokat. A koronavírus elleni védettséget igazoló magyar igazolvány digitális verziója meg fog felelni az Európai Unió hasonló dokumentuma szabályainak június 15-éig; tartalmazni fogja az oltás típusát és a két oltás dátumát is.

Az uniós szabályozás július 1-jén lép hatályba. A miniszter közölte: a magyar védettségi igazolvány biztosítja Európában a legnagyobb szabadságot, mivel azt 11 ország elfogadja, Románia pedig a beutazási korlátozások nélküli "zöld zónába" sorolta Magyarországot, közölte Gulyás, aki szerint a WHO által elismert kínai vakcinát, illetve a Szputnyikot is el fogják ismerni az EU-n belül.

Mint elmondta, megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása is, ennek részleteiről az operatív törzs ad néhány napon belül tájékoztatást. A rendelkezésre álló oltóanyagok száma elegendő ahhoz, hogy Magyarország ne csupán a határain belül élő magyarokra gondoljon, hanem a kárpátaljaiakra is. Elmondta, a határmenti térségből a kárpátaljai az egyetlen magyar közösség, amelynek nem biztosított az oltóanyag-elérés.

A gazdaság újraindítása kell ahhoz, hogy Magyarország mielőbb túl legyen a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeken, tudósít az MTI. Gulyás Gergely közölte: Magyarország a legeredményesebb, legjobb tagállamok között van az Európai Unióban azzal, hogy csak 4,9-5 százalékkal csökkent gazdasági összteljesítménye tavaly. A kormány szeretné, ha az ország már az idén azt mondhatná, "utolértük saját magunkat", fogalmazott, hozzátéve: a következő időszakban fontos bejelentéseket tesznek a gazdaság újraindításáról.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: ez az utolsó online kormányinfó, a következőn már jelen lehetnek az újságírók.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva indokolt felvetésnek nevezte, hogy a 16 éven aluliak is látogathassanak zenés-táncos rendezvényeket védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek kíséretében. Közölte: az ehhez szükséges rendeletmódosítást el fogja fogadni a kormány. A fertőzöttség mértékén múlik az, hogy mikor vezetik ki egyes szolgáltatások igénybevételének védettségi igazolványhoz kötését, mondta egy másik kérdésre.

Felmerült az is, hogy az egyetemeken, főiskolákon nem egységes a szabályozás: van, ahol védettségi igazolvány nélkül is lehet személyesen vizsgázni, van, ahol ennek hiányában negatív PCR-teszt szükséges. Gulyás Gergely közölte, előnyös lenne, ha a rektori konferencia közös szabályokat fogadna el. Úgy látta, lehet különbséget tenni az oltottak és a nem oltottak között, mivel most már mindenki be tudja oltatni magát.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a javuló járványügyi adatokra tekintettel a kormány már nyáron megszünteti-e a veszélyhelyzetet, a miniszter úgy felelt: "csak addig fogjuk a veszélyhelyzetet fenntartani, amíg az indokolt". Hozzátette: ugyanez vonatkozik a maszkhasználatra és a többi védelmi intézkedésre, tehát azok is addig lesznek érvényesek, amíg szükséges. Ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy bár a vírus terjedése rendkívüli mértékben lassult, a fertőzöttek száma radikálisan csökken, de a vírus "még itt van velünk".

Arra a kérdésre, hogy a debreceni vakcinagyár miért éppen Sinopharm-oltást fog gyártani, miért nem magyar fejlesztésű mRNS-alapú oltást, Gulyás Gergely azt mondta: a gyár magyar oltóanyagot fog gyártani, de vállal majd bérgyártást is, akár nyugatit, akár keletit, amerikait vagy kínait, de a fő profil a magyar oltóanyag lesz.   Arról is beszélt, hogy több százezer adag vakcina áll rendelkezésre, erre később szükség lehet, mert nem zárható ki, hogy harmadik oltás is kell majd. Ugyanakkor Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek az átoltottsággal nem állnak olyan jól, mint mi.

Megjegyezte: azért szüntették meg az időpontfoglalás lehetőségét az AstraZeneca-vakcinára, mert a regisztrációnál nem volt rá igény, ugyanakkor a választék az oltóanyagokból szélesebb, mint bárhol a világon.    "Színtiszta" orvosi kérdésnek nevezte azt, hogy lehetővé teszik-e, hogy az érintettek az első AstraZeneca-oltás után másodjára más nyugati vakcinát kapjanak. Hozzátette: az AstraZeneca az egyik legjobb, legbiztonságosabb, legnagyobb védettséget biztosító oltóanyag.

A miniszter egyelőre még nem tartja elképzelhetőnek, hogy magánszolgáltatóknál is elérhető legyen a koronavírus elleni vakcina.

Beszámolt arról is, hogy május 31-vel bezárt a kiskunhalasi mobil járványkórház, mert a betegellátási feladatok csökkenése nem teszi szükségessé a működését. Közölte, az egészségügyi rendszernek olyan tartaléka az intézmény, amely baj esetén bármikor bevethető. A miniszter a raktárban lévő lélegeztetőgépekről azt mondta: az stratégiai tartalék, amelyről azt kívánják, hogy soha többé ne legyen rá szükség, de jobb, ha van.

A meddőségi beavatkozásokkal kapcsolatos változásokról azt mondta, a kormány szerint az a leghatékonyabb, ha a reprodukciós eljárásokat állami kézbe veszik, mert annak jelentős a finanszírozási vonzata, és visszaélések is történtek.

Emlékeztetett: ebben a ciklusban az orvosi és ápolói fizetések is jelentősen emelkedtek, és mivel megfeszített erővel kellett helytállnia a járványban az egészségügynek, a kormány azt tervezi, hogy többletszabadságot ad az egészségügyi dolgozóknak.

 

(forrás: MedicalOnline, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink