hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A magánegészségügyben nem feltétel a főállású orvos alkalmazása

A biztosítók nem írhatják elő magánszolgáltatói partnereiknek, hogy csak főállású orvosokat foglalkoztassanak, és bár a túlfoglalkoztatásból fakadó minőségi panaszok, szolgáltatói hibák nem jellemzők a magánszektorra, a szakmai felelősségbiztosítás a magánszolgáltatóknak is kötelező, közli a VG.

Sokak szerint nagy kockázattal jár, hogy sok olyan orvos praktizál a magánegészségügyben, aki a napi munkája előtt már ledolgozta a maga óráit az állami egészségügyben. Varga Péter Pál, az egyik legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltató, a Budai Egészségközpont alapító-ügyvezetője a Portfolio.hu-nak arról beszélt, hogy a közellátásban dolgozók sokszor anyagi okokból kénytelenek több állást vállalni. Miként Csépai Orsolya, az Allianz Hungária Zrt. életbiztosítási igazgatója elmondta, a biztosítók nem írják elő, hogy a velük szerződő magánszolgáltatónál az orvos ne másodállásban dolgozzon, ilyen elvárás nem is lenne életszerű a jelenlegi orvoshiány mellett.

A Groupama Biztosítónál ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a biztosítók már az intézmény kiválasztásakor figyelnek a minőségi, szervezési jellemzőkre, ezek között pedig fontos elem a rendelkezésre állás és az orvosi ellátottság.

Koltai László, az Union Biztosító személybiztosítási üzletág-igazgatója hozzátette, hogy a biztosító a minőségbiztosításkor a szerződött partnerek törvényes működési feltételein túl is igyekszik ellenőrizni az egészségügyi szolgáltatás egyéb minőségi paramétereit is. Bár a biztosítónak nincs ráhatása a magánszolgáltatók HR-politikájára, a minőségi és a rendelkezésre állási elvárása nagyon magas. Szabó Katalin, az Uniqa vállalati személybiztosítási területvezetője szerint az ügyfeleik 2018-ban az 5-ös skálán 4,7-re értékelték szolgáltatásaik színvonalát.

A teljes cikk a Világgazdaságban

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink