hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Somogyi Péter a legmagasabb rangú díjat kapja

Világhírű agykutató, az Oxfordban dolgozó dr. Somogyi Péter neurobiológus kapja idén a Semmelweis Egyetem legmagasabb rangú kitüntetését – írja a Semmelweis Médiasarok.

A Semmelweis Budapest Award idei díjazottja a magasabb rendű idegfunkciók úttörő kutatója, a gondolkodást, az emlékezést, az agy információ feldolgozó képességét vizsgálja, iskolateremtő agykutató, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológia Intézetének igazgatója. Elsőként dolgozta ki az agykérgi sejthálózat leírásának módszerét, beleértve az idegsejtek különféle típusainak azonosítását, azok térbeli és időbeli együttműködését. Jelenleg az agyban lezajló események és a viselkedés közti időbeni kapcsolatot vizsgálja. Az általa bevezetett módszerek világszerte széles körben elterjedtek.

Első magyarként a Royal Society of London tagja, és 2011-ben elsőként nyerte el az agykutatók Nobel-díjának tartott Brain Prize két magyar kutatóval – Buzsáki Györggyel és egykori tanítványával, Freud Tamással – közösen. Munkásságát számos nemzetközi díjjal ismerték el – olvasható a honlapon.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink