hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Gyógyítás

A koraszülöttek életét megmentik, minden más bizonytalan

A kijelölt ágyak felén tudják csak folyamatosan ellátni a koraszülötteket és újszülötteket az intenzív osztályok. A szakfelügyelet szerint csak a dolgozók emberfeletti munkájának köszönhető, hogy a csecsemőhalandóság mértéke nem drámai.

Évente több mint kilencezer újszülött jön idő előtt a világra, legtöbbjük intenzív ellátásra szorul. Őket úgynevezett PIC-ekben, vagyis perinatális intenzív centrumokban kezelik. Ilyen osztályból 21 van az országban. Az országos szakfelügyelet legutóbbi vizsgálata tragikus képet fest a felszereltségükről. A vizsgált 18 centrumából 14-ben nincs különleges lélegeztetőgép, pedig mindegyikben lennie kellene, 11-ben nincs speciális vérgázmérő, 5-ben többparaméteres légzésmonitor, 4-ben pedig defibrillátor. Hiányzik 259 infúziós pumpa és 287 légzésmonitor. Az osztályok felszereltsége jóval a minimálisan szükséges mérték alatt van. Továbbá: a szükségesnél negyven százalékkal kevesebb a szakdolgozó, s az orvosok húsz százaléka is hiányzik.

A kormány 404 aktív ágyat jelölt ki intenzív koraszülött-, illetve újszülöttellátásra, valójában azonban mindössze 220-on folyik folyamatos munka.

– Egy-egy éjszakai ügyeletben gyakran egyetlen nővér marad hat-nyolc lélegeztetett csecsemőre, de akad osztály, ahol nappal is négy nővért osztanak ötven ágyra. Nemigen van olyan osztály, ahol ne fordult volna elő, hogy a szakápoló ájulásig hajtsa magát – mondja Mészáros József, országos szakfelügyelő. A főorvos szerint a nővérek és orvosok áldozatkészségének köszönhető, hogy bár a koraszülések aránya nálunk kétszerese az unió sok más országában regisztráltnak, a csecsemőhalandóság mértéke viszonylag elfogadható.

Még rosszabb az ellátottság az alacsonyabb szintű osztályokon, ahová a nem a legintenzívebb ellátást igénylő koraszülöttek kerülnek. Itt 15 éves inkubátorokkal, megfelelő műszerek nélkül kell az orvosoknak helytállni: észlelni, ha az újszülött állapota esetleg rosszabbra fordul. Itt ugyan gyakran csupán néhány százezer forintos készülékekre lenne szükség, mégis alig-alig vannak például monitorok. Akad osztály, ahol 12 ágyra 12 helyett mindöszsze három készülék jut. Ha nem is elsősorban a csecsemőhalandóságban tükröződik a súlyos hiányosságok eredménye, azért e téren is megmutatkozik a különbség. Borsod, Hajdú és Szabolcs-Szatmár megye születési szempontból nagyjából hasonló adottságú térség, csecsemőhalandóságban viszont óriási köztük az eltérés.

– Az ellátás folyamatos mindenütt, de az biztos: minőségi munkát ilyen feltételek mellett nem lehet végezni. A koraszülötteket megmentjük, de a későbbi következményeket ilyenkor még nem látjuk. A mostani helyzet hatásai a gyerekek későbbi évei során mutatkoznak majd meg. Nagy kérdés például, hogy milyen arányban tudnak majd hétévesen hagyományos iskolába menni – sorolja a gondokat az országos szakfelügyelő.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint fontos fejlesztések előtt áll a PIC. A már megjelent sürgősségi ellátási fejlesztési pályázatot, az ősz folyamán több milliárd forintos további, kifejezetten a perinatális centrumokra koncentráló fejlesztések követik. A megnyíló forrásokkal a koraszülött, illetve újszülött osztályok eszközbeszerzései megoldhatók lesznek. Emellett a tárca a szakmai kollégiumok bevonásával készíti az egészségügyi intézmények – s ezen belül – az osztályok működésének új minimumfeltétel rendszerét, és ezek alapján csak azok az osztályok kaphatnak majd működési engedélyt, amelyek a személyi és a tárgyi előírásoknak megfelelnek.

Forrás: Kun J. Viktória, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés