hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

A kollektív psziché vizsgálata

Philip Roth: Szégyenfolt

John Updike és Tom Wolfe mellett Philip Roth az USA legkiemelkedőbb kortárs prózaírója. Tehetségét Faulker-, Pulitzer- és számos egyéb díjjal ismerte el a szakma, s úgy hírlik, hogy az irodalmi Nobel-díj odaítélésénél többször felvetődött a neve. Amerika-trilógiájának első két részével, az Amerikai pasztorál és a Kommunistához mentem feleségül című regényekkel az elmúlt években ismerkedhetett meg a hazai olvasóközönség. Most pedig a befejező kötet, a legizgalmasabbra sikeredett Szégyenfolt jelent meg magyar fordításban (Európa Kiadó, 2003). Erényeit jelzi, hogy a The New York Times kritikusai a 2000. esztendő öt legjobb műve közé választották. Nicole Kidman és Anthony Hopkins főszereplésével film is készült belőle.

Roth az előzmények szellemében folytatja a második világháború utáni kollektív psziché vizsgálatát. Merészen, páratlan lényeglátással, kivételes érzelmi erővel és sodró elbeszélésmóddal ábrázolja a társadalmi látszat áldozatait, akik szükségszerűen bekövetkező egyéni tragédiájuk poklát megjárva eljutnak személyiségük újrateremtéséhez.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Rénes Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés