hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

A kodein mint közlekedési veszélyforrás

A kodeintartalmú szereket szedő betegek jóval nagyobb eséllyel válnak közlekedési balesetek sérültjeivé, mint azok, akik nem használnak ilyen készítményeket. Jó hír ugyanakkor, hogy kis mennyiségű gyógyszer időszakos használata esetén nem növekszik jelentősen a kockázat.

Az enyhe vagy közepes erősségű fájdalom csillapítására rendelt opiátszármazékok, a kodein és a tramadol, többféle termék hatóanyagát is képezik világszerte. Most norvég kutatók foglalkoztak a gyógyszerszedés és a közlekedési balesetek lehetséges összefüggéseivel, melyet az indokol, hogy ebben az országban jóval több fogy e készítményekből, mint Európa más részein.
A korábbi vizsgálatok alapján nem lehetett egyértelmű következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a kodein használata miként hat a biztonságos közlekedéshez szükséges képességekre.
A norvég Népegészségügyi Intézet által lefolytatott és a Medical News Today internetes lapban a közelmúltban ismertetett friss felmérésben a közlekedési balesetek hivatalos nyilvántartását vetették össze a kodein- vagy tramadolhasználattal. A 33 hónapos nyomonkövetés során 181 baleset kapcsán sérült olyan gépjárművezető, aki a megelőző hét napban kodeint használt, míg 20 sérült sofőrnél igazolódott tramadolszedés.
A számadatok azt jelzik, hogy a kodein vásárlása utáni időszakban megkétszereződik a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek esélye, és évente 400 tablettánál nagyobb mértékű gyógyszerfogyasztás esetén háromszoros a kockázat. A fenti összefüggés a vezetési képességeket esetleg gyengítő egyéb gyógyszerek szedése szerinti korrekciót követően is szignifikáns maradt. A tramadol esetében ugyanakkor nem igazolódott hasonló összefüggés.
Úgy tűnik, hogy a kis mennyiségű, időszakos kodeinhasználat nem befolyásolja a balesetek számát, a szakemberek azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem feltétlenül igaz akkor, ha a járművezető másfajta gyógyszert – például valamilyen benzodiazepin-származékot – is bevesz a kodein mellett, mielőtt a volán mögé ül.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés