hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A kaposvári kórház is küzd az adóssággal

A kaposvári súlyponti kórház főigazgatója szerint mindenki tudja, hogy változtatni kell, mindenki nyitott mindenre, a szakma pozitív várakozással van a kormány iránt; feladatokhoz rendelt finanszírozásra lenne szükség a kórházakat illetően - állítja Repa Imre.

A kormányzat nagyon szerencsés állapotban van, óriási dolog, hogy kétharmados felhatalmazással bír, amihez egy pozitív várakozás társul a szakma részéről" - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója egy sajtóbeszélgetésen, amelyen a kórház helyzetéről, a jelenlegi finanszírozás tarthatatlanságáról, az adósság okairól tájékoztatott, hangsúlyozva: kiváló szakemberek dolgoznak a kaposvári kórházban, ám a "tudás kevés a gyógyításhoz".

Teljesítmény alapú finanszírozást szeretnénekA professzor a kórházak, így a kaposvári egészségügyi intézmény adósságak - a lejárt határidejű tartozás jelenleg 760 millió forint, ami év végére eléri az 1,5 milliárdot - kapcsán tételesen sorolta azokat a feladatköröket, amelyek finanszírozása az utóbbi két évben jelentősen csökkent.

Repa Imre ennek kapcsán felvetette: a feladathoz rendelt finanszírozásra lenne szükség, ehhez azonban a kormányzatnak meg kellene határozni a kórházak feladatait. Mint mondta: a parlament egészségügyi bizottságának júliusi kaposvári kihelyezett ülésén, a testület által elfogadott határozatban is az általa szükségesnek tartott intézkedést fogalmazták meg. E határozat szerint "a súlyos működtetési forráshiánnyal küzdő fekvőbeteg intézmények finanszírozását ráfordítás arány, feladathoz rendelt módon szükséges biztosítani". A fideszes Mikola István vezette bizottság azt is rögzítette, hogy "az egészségügyi ellátás működésképességének fenntartásához sürgős kormányzat beavatkozás kell".

A főigazgató tájékoztatása szerint a kaposvári súlyponti kórház esetében a fekvőbeteg-ellátásból éves szinte 828 millió, a járóbeteg-ellátásból 529 millió, a laborvizsgálatokból 344 millió forint hiányzik, a sürgősségi ellátásból pedig egymilliárd a bázisként tekintett 2008-hoz képest. Ennyi, azaz 2,7 milliárd forint a működési hiány – összegezte Repa Imre, hangsúlyozva: hisz abban, hogy "az egyébként óriási felhatalmazással bíró" kormány mielőbb meghozza a szükséges intézkedéseket.

hirdetés

Könyveink