hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

A jövő (év) ígéretei

Hogy mit hoz a technika 2006-ban, azt nehéz előre megjósolni. Az viszont tudható, hogy néhány sokat ígérő, jól fejlett és már a piac küszöbén toporgó informatikai/telekommunikációs megoldás 2006-ra beérhet.
Látványos világkarrier előtt állnak az ujjlenyomat-felismerő rendszerek: a technológia idén a hordozható számítógépek mellett a mobiltelefonokban is megjelent, a jövő évben pedig tucatnyi nagy gyártó jelentkezik hasonló megoldásokkal.
Az ujjlenyomat-olvasás kivitelezésére először optikai rendszerekkel kísérleteztek, de az eredmény nem volt tökéletes: sok volt a beolvasási hiba, és a valamilyen okból sérült vagy koszos, zsíros stb. ujjbőrű páciensekkel az optikai olvasó nem tudott megbirkózni. Először a japán Fujitsu mutatott be más elvű és a gyakorlatban is működő megoldást, még 2001-ben. Később egy kevésbé ismert, de multinacionális hardvercégek beszállítójaként jelentős múltú ausztrál cég is előállt a maga megoldásával. Az immár leküzdött probléma lényege, hogy az ujjbegy bőrének mintázatából, tehát egy leginkább optikai úton érzékelhető fizikai jellemzőből kell a számítógép számára is értelmezhető digitális információt készíteni. Erre végül a rádiófrekvenciás szenzorok bizonyultak a legjobbnak: az érzékelők az ujj különböző pontjainak a felülettől mért távolságából állítják össze a bőrfelület profilját. Ez a módszer a tesztek szerint egyedül a kesztyűs kézzel nem boldogul.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés