hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

A jogász válaszol

Gyógyszerpromóció

Elsőként (tavaly áprilisban) maguk a gyógyszergyártók szigorították Etikai Kódexüket, idén tavasztól pedig az Egészségügyi Minisztérium rendelete is pontosabban körülhatárolja a gyógyszerek promócióját és reklámját. A gyakorlati részletekről dr. Gulyás-Perisic Helgát, a GSK jogtanácsosát kérdeztük.

Hogyan kaphatnak gyógyszermintát az orvosok?
– A gyógyszerismertetést végző személytől az általa ajánlott gyógyszerből lehet mintát kérni, írásban. Fekvőbeteg-ellátó intézményben az intézeti főgyógyszerésznek, más egészségügyi szolgáltatónál közvetlenül a gyógyszer rendelésére, illetve forgalmazására jogosultnak lehet a kért mintát átadni.
Aki járóbeteg-rendelésen dolgozik, miért nem kaphat annyi mintát, amennyi rászoruló betege van, ha azt a gyógyszergyár szívesen adná? – A vonatkozó minisztériumi rendelet alapján egy gyógyszerből térítésmentes mintaként évente legfeljebb két csomagolási egységet kaphat egy orvos. Az átadott minta nem lehet nagyobb, mint a gyógyszer legkisebb forgalamazott kiszerelési formája.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés