2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A járvány lassulása és gyorsulása egyszerre van jelen Európában

Franciaországban 17 ezer halott, Nagy-Britanniában kevesebb a beteg, Belgiumban viszont töretlenül terjed a járvány.

Franciaországban 17 ezer fölé emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma, akik közül 10 643-an vesztették életüket kórházban – közölte szerda este Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója, aki ugyanakkor kiemelte, hogy 513-mal kevesebb beteget ápolnak kórházban, mint 24 órával ezelőtt, miután szerdán először már többen voltak a gyógyultan távozók, mint az új betegek.

Kórházban 514-en hunytak el a Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában, de a halálesetek száma azért emelkedett nagyon jelentősen, 1438-cal egy nap alatt, mert az idősotthonokból nem napi összesítésben, hanem több napos késéssel érkeznek az adatok. A legfrissebb összesítés szerint március 1. óta 6524 áldozatot szedett a koronavírus az idősotthonokban. Az illetékes ugyanakkor kiemelte, hogy a kórházban ápolt betegek száma 513-mal kevesebb, mint kedden. Ez az első alkalom a járvány kezdete óta, hogy többen távoztak gyógyultan a francia kórházakból, mint ahány új beteg érkezett. Kórházban jelenleg 31 779 beteget ápolnak, szerdán 2190-en gyógyultan távoztak. Ezzel 30 995-re emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma.

Egy hete napról napra csökken az intenzív osztályon ápolt betegek száma, szerdán már 273-mal kevesebb súlyos beteget ápoltak, számuk 6547 volt. Ez utóbbi mutató jelzi, hogy fokozatosan enyhül a nyomás a francia egészségügyön, amely a járvány kezdete előtt csak 5 ezer intenzív ággyal rendelkezett.

A francia kormány gazdasági mentőcsomagjából kiemelt jutalmat kapnak az egészségügyi dolgozók nettó 500 és 1500 euró közötti összegben, valamint ötven százalékkal megemeli a kormány a túlórapénzüket.

Április 20-tól lazítják a korlátozásokat Németországban

Április 20-án megkezdik a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását Németországban a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdán kötött megállapodása szerint. Megnyithatnak a 800 négyzetméternél kisebb értékesítési területű kiskereskedelmi üzletek, ha üzemeltetőik biztosítják, hogy nem alakul ki torlódás a boltban, és sor a bejáratoknál. Mérettől függetlenül megnyithatnak az autókereskedések, kerékpár-szaküzletek és könyvesboltok. Azonban továbbra is érvényben marad a társadalmi távolságtartás alapszabálya, miszerint mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt a lakásán kívül, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél méter távolságot kell tartani.

Az iskolák legkorábban május 4-től működhetnek ismét, ha addig is kitart a járványügyi helyzet javulása, de egyelőre csak a végzős évfolyamokban folytathatják a tanítást. A tartományi oktatási miniszterek konferenciája március 29-re készít részletes tervet a tanítás újraindításáról.

A szoros testi kapcsolatot igénylő szolgáltatások közül egyelőre a fodrászatok számíthatnak arra, hogy május 4-től megnyithatnak, ha addig felkészülnek a járványügyi biztonsági követelmények betartására. A kulturális, szabadidős és sportintézmények továbbra is zárva tartanak. A vendéglők továbbra is csak elvitelre vagy rendelésre készíthetnek ételt. Tömegrendezvényt legalább augusztus 31-ig nem lehet tartani Németországban.

Maszkviselési kötelezettséget nem vezetnek be, de  a megállapodás szövege szerint  "nyomatékosan javasolják" az arcot és az orrot takaró, házilagos vagy kisipari készítésű, nem orvosi, hanem úgynevezett közösségi (community) maszk viselését minden helyzetben, amelyben nem lehet állandóan betartani a társadalmi távolságtartás szabályát, így például a tömegközlekedésben.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi számításai szerint a március közepe óta bevezetett korlátozásokkal sikerült egy körüli szintre szorítani a reprodukciós rátát (R0 érték), ami azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan már csak egy további embernek adja tovább a vírust. (Az RKI számításai szerint ez a ráta a február 25-én kezdődött járvány első szakaszában az 5-öt, néha a 7-et is elérte.)

Ez komoly siker, de csak "apró lépésekkel" lehet haladni tovább, mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, akkor már júniusra túlterheli az ellátórendszert a betegek tömege. Ha az R0 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására.

Tovább csökkent a napi halálesetek és az újonnan kiszűrt fertőzések száma Nagy-Britanniában

A szerdán ismertetett legújabb statisztika szerint tovább csökkent az új típusú koronavírus okozta nagy-britanniai halálesetek és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma. A brit kormány kimutatása szerint érzékelhetően csökkent a kórházban kezelt koronavírus-betegek száma is. Az egészségügyi minisztérium szerdai bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 761 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Az egy nappal korábbi tájékoztatásban 778 haláleset szerepelt.

A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt múlt csütörtökön mérték. A brit egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 12 868-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a brit kormány szerda esti sajtóértekezletén felhívta a figyelmet arra, hogy még elképzelhető a napi halálozási esetek számának emelkedése a következő napokban, mivel a négynapos húsvéti hétvége után még beérkezhetnek eddig nem feldolgozott adatok, és ezeket is a napi statisztikák tartalmazzák majd.

Angela MacLean, a brit kormány tudományos főtanácsadó-helyettese azonban a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kórházban kezelt koronavírus-betegek száma az Egyesült Királyság egészében egyetlen nap alatt egy százalékkal, Londonban, a járvány nagy-britanniai gócában öt százalékkal csökkent. MacLean professzor kiemelte, hogy az újonnan kiszűrt fertőzések száma két hete nem emelkedik folyamatszerűen, a kórházban kezelt betegek számának változását mutató görbe pedig már lefelé tart. Chris Whitty tisztifőorvos mindazonáltal közölte: a folyamat jelenlegi szakaszában sem mondaná még ki teljes bizonyossággal, hogy a nagy-britanniai Covid-19 járvány már túljutott a tetőzésen.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatón mindezt összegezve kijelentette: a kormány útmutatása továbbra is az, hogy egyelőre "mindenki maradjon otthon".

A szerdai tájékoztatás szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4605-tel emelkedett. Egy nappal korábban 5252 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok. Nagy-Britanniában szerdáig 313 769 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak és közülük 98 476-ról állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. A brit kormány célkitűzése az, hogy a hónap végéig 100 ezerre emelkedjen a naponta elvégzett koronavírustesztek száma.

Hollandiában és Luxemburgban lassult, Belgiumban töretlen a járvány terjedése

Belgiumban töretlen a koronavírus- járvány terjedése  írta szerdán a helyi sajtó. Hollandiában és Luxemburgban viszont lassabban terjed a vírus.

Huszonnégy óra leforgása alatt a Belgiumban nyilvántartott fertőzöttek száma 2454-gyel 33 573-ra növekedett. A helyi hatóságok 283 új halálesetet rögzítettek, az áldozatok túlnyomó része (76 százaléka) a flamand régióban élt, amely a járvány kitörése óta, a fertőzések melegágya. A legfrissebb kimutatások szerint a járványban elhalálozottak száma 4400. A Le Soir című, francia nyelvű napilap arról számol be, hogy az elhunytak száma valójában több, mert adminisztrációs jellegű problémák miatt, a vallon tartomány idősotthonaiban meghaltak pontos adatait még nem sikerült rögzíteniük az illetékes hatóságoknak. A belga kormány szerda esti döntése alapján, az országban május 3-ig meghosszabbítják a korlátozásokat.

Az intenzív ápolásra szorult betegek száma továbbra is aggasztóan magas, ezért a kormány megkezdte az idősotthonok  átfogó tesztelését, ami világosabb képet ad majd arról, hogy mennyi valójában a fertőzöttek száma az országban, mivel a "közzétett statisztikák néha túloznak".

Hollandiában a nemzeti közegészségügyi hatóság szerdai tájékoztatása szerint lassulóban van a vírus terjedése, továbbá a kórházba beutalt koronavírussal fertőzöttek száma és a járványban elhalálozottak aránya is csökken. Az országban eddig 135 ezer tesztet végeztek el, és szerdai adatok szerint 27 419 fertőzöttet tartanak számon, ennek 28 százaléka egészségügyi dolgozó. Az NL Times holland internetes hírportál információi szerint a hatóságok változtatnak adatgyűjtési módszereiken. Eddig a hivatalos statisztikák kizárólag azokat tartották számon, akiknél a koronavírus-teszt pozitívnak bizonyult, mostantól azonban azok is bele fognak tartozni a naponta közzétett kimutatásokba, akik a háziorvos szerint a betegség heveny tüneteit mutatják. A járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Hollandiában megközelíti a háromezret.

Luxemburgban, ellentétben a keddi adatokkal, nem 69, hanem 67 járványban elhunytat tartanak számon. A helyi sajtó szerint adminisztrációs hiba történt az adatok feldolgozásánál. A legfrissebb statisztikák az új esetek számának mérsékelt növekedését és a kórházi ápolások számának csökkenését mutatják. Keddről szerdára 161 ember került kórházba a koronavírus miatt, 50-nel kevesebb, mint a hét elején. Az intenzív ellátásban részesülők száma 39-ről 31-re csökkent, ami a sajtó szerint pozitív előrelépés az előző napokhoz képest. A kicsiny országban a járvány kezdete óta 3307 ember fertőződött meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink