2024. április. 19., péntek - Emma.

Koronavírus: van, ahol már látni vélik a fényt

Koronavírussal fertőzött francia betegeket fognak gyógyítani Csehországban. Belgiumban a járvány lassan eléri a csúcspontját. Nemzetközi kitekintés.

"Már látjuk a fényt az alagút végén", hangoztatta az amerikai elnök a Fehér Házban vasárnap este, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító munkacsoport szokásos sajtókonferenciáján. Donald Trump derűlátóan nyilatkozott, leszögezve, hogy New Yorkban a halálozás csökkenő tendenciája "jó jel lehet". Az elnök azzal kezdte a sajtókonferenciát, hogy jobbulást kívánt Boris Johnson brit kormányfőnek, akit vasárnap szállítottak kórházba az új típusú koronavírus fertőzésével. Azt mondta, hogy Johnsonnal ugyan nem beszélt, de az Egyesült Királyság washingtoni nagykövetével igen. Az elnök barátjának nevezte a brit politikust, és hangsúlyozta, bízik abban, hogy hamarosan felépül.

Az amerikai helyzetre visszatérve Trump kifejtette: a fertőzés epicentrumaiban lassan "kiegyenlítődik a helyzet". Adatokat sorolt a kormányzat eddigi intézkedéseiről. Azt mondta, hogy 1 millió 600 ezernél is több vírustesztet végeztek el, 29 millió adag hidroxi-klorokint vásároltak a szövetségi tartalékok feltöltésére, és a szövetségi kormányzat már több tagállamba szállított N95-ös, azaz orvosi alkalmazásra szánt különleges védőmaszkot. New York államba például hétfőn 600 ezer új maszkot küldenek. A sajtókonferencián Deborah Birx, a kormányzati munkacsoport egyik orvos tagja ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező két hétben még várhatóan jelentős mértékben emelkedik a koronavírus-fertőzésben elhunytak aránya.

Az Egyesült Államokban vasárnap estig - a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - több mint 331 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, a vírus okozta betegségben meghaltak száma pedig 9400 volt.

*

A belga járványügyi bizottság tagja arra figyelmezettet, hogy a járvány lassan eléri a csúcspontját az országban, azonban ez korántsem jelenti annak végét. A halálesetek száma Belgiumban 1447, a hétvégén 164 ember halt meg a járvány okozta betegségben. Az azonosított fertőzöttek száma lassan eléri a húszezret, a fertőzés epicentruma továbbra is a flamand régió ahol a megbetegedések közel 60 százalékát regisztráltak.        

Hollandiában a hétvégén 156-an hunytak el a vírus okozta betegségben, így a járványhoz kapcsolódó halálesetek száma 1766 az országban. A fertőzöttek száma közelít a húszezerhez. A holland sajtó szerint az állampolgárok több mint fele legalább féléves egészségügyi korlátozásokra számít az országban, de voltak, akik azt sem zárták ki, hogy a rendkívüli intézkedések akár egy évig is érvényben maradhatnak.

Luxemburgban, a fertőzöttek aránya még mindig magas az ország lakosságának számához képest, eddig 2729 fertőzöttet regisztráltak eddig a félmilliós nagyhercegségben. Xavier Bettel miniszterelnök hétvégi sajtótájékoztatóján, felhívta a figyelmet, hogy a korlátozási szabályokat követni kell, mert nem múlt el még a veszély.

*

Vasárnap is tovább nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma Szlovákiában, ahol a húsvét idejére utazási korlátozások bevezetését tervezi a kormány - ez utóbbit Igor Matovic, kormányfő orvosszakértőkkel megvalósított találkozója után jelentette be vasárnap.

*

Törökországban szombat után vasárnap is mintegy háromezer új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak - derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján vasárnap közölt adatokból. Fahrettin Koca ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 3135-tel 27 069-re nőtt az országban az igazolt koronavírusos esetek száma. A fertőzés okozta halálesetek 73-mal 574-re emelkedtek, így ez az érték továbbra is stabilitást mutat, a napi elhalálozások száma április 1. óta 63 és 79 között mozog. Az egy napon belül regisztrált új vírushordozók száma szombaton lépte át először a háromezret, akkor 3013 volt. A török tárcavezető mikroblogján arról is beszámolt, hogy jelenleg 1381-en szorulnak intenzív ellátásra, 70-nel többen, mint szombaton, és 935-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, ami pedig 24-el haladja meg az előző napi értéket. Az utóbbi adat tekintetében a napokban egyértelmű lassulás tapasztalható.

*

Ötszázhuszonötre csökkent az utóbbi egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely  így elérte a 15 887-t, közölte vasárnapi esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma viszont ismét megközelítette a háromezret. A halottak száma tovább csökkent az egy nappal ezelőtti 681-hez és az ezt megelőző 766-hoz képest. Március 19. óta most haltak meg legkevesebben egy nap alatt. A diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi huszonnégy óra alatt 2972-re emelkedett a szombati 2886-hoz és a pénteki 2339-hez képest. A jelenleg diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 91 ezret: ebből több mint 28 ezer beteg szorul kórházi kezelésre, valamivel kevesebben mint négyezren intenzív osztályon.

*

Koronavírussal fertőzött francia betegeket fognak gyógyítani Csehországban, jelentette be vasárnap Andrej Babis cseh miniszterelnök a közszolgálati televízióban. "Franciaország a segítségünket kérte, s kormány eleget tett a kérésnek", mondta Babis az interjúban. "Összesen 14 kórházi helyet ajánlottunk fel". Az első hat francia beteget néhány napon belül várják a brünni egyetemi gyakorló kórházba.

Franciaország a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban  súlyos gondokkal küzd a kórházak kapacitása tekinetében. Több francia beteget korábban Németország is átvett. Andrej Babis felhívta a figyelmet arra, hogy Csehország már korábban is segített néhány európai uniós tagállamnak, például védőfelszereléseket szállított Szlovéniába, Olaszországba vagy Spanyolországba. A miniszterelnök az interjúban megerősítette, hogy a kormány mérlegeli néhány korlátozás enyhítését. A kormány a jövő csütörtöktől kezdve engedélyezheti például a papírboltok, vagy a munkaruhákat, gyermektextilt, lábbelit, építőipari kellékeket árusító üzletek megnyitását.

*

A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hatszázzal emelkedett ugyan az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma, de ez jelentős csökkenés az egy nappal korábbi 703-hoz képest. Egy tekintélyes  londoni járványtani professzor szerint már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint szombat estig 4934-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban.

*

Mérsékelt ütemben nőtt Szlovéniában és Horvátországban az új koronavírussal fertőzöttek száma; mindkét országban arra számítanak, hogy két-három héten belül tetőzik a járvány.

A vasárnap kora-délutáni hivatalos adatok szerint Romániában jelentősen csökkent az új fertőzöttek és halottak száma az elmúlt 24 órában. A stratégiai kommunikációs törzs által közzétett összefoglaló szerint az elmúlt napon 251-gyel nőtt az országban jegyzett fertőzések száma, mely immár 3864-re emelkedett. Az egynapi esetszám jelentős visszaesést jelent az elmúlt két napban jegyzett új esetekhez képest, azonban az is megállapítható, hogy míg pénteken 3174 elvégzett teszt eredményeképpen diagnosztizálták 445 személynél a fertőzést, szombaton pedig 4435 teszt mutatott ki 430 új fertőzést, ezúttal csak 2531 teszt jelezte a 251 új megbetegedést. Az elmúlt napon hét elhalálozást tulajdonítottak a SARS-CoV-2 kórokozónak, ezekkel 148-ra emelkedett a kór romániai áldozatainak a száma. A megbetegedettek közül 374-et gyógyultnak nyilvánítottak.

*

Moszkvában az elmúlt nap alatt 536 fővel nőtt és elérte a 3893 a koronavírus-fertőzöttek száma - közölte vasárnap az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) fővárosi részlege. Országos szinten a fővároson kívüli növekedés 122 fő az igazoltan fertőzöttek száma 5389. Vasárnapra 45 beteg halt meg, míg a  gyógyultak száma 355 volt.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés