2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Koronavírus: világszerte folytatódik a küzdelem

Az Európai Bizottság (EB), eleget téve a tagállamok és az Egyesült Királyság kérésének, felfüggeszti az Európai Unión kívüli országokból importált orvosi felszerelések és védőeszközök utáni áfa- (általános forgalmi adó) és vámfizetési kötelezettséget. Nemzetközi összefoglalónk.

Az intézkedés 6 hónapig marad érvényben, maszkokra és védőfelszerelésekre, tesztekre, lélegeztetőgépekre és más orvostechnikai eszközökre vonatkozik. Paolo Gentiloni gazdaságért felelős uniós biztos hangsúlyozta: egy ilyen vészhelyzetben nagyon fontos, hogy az orvosi felszerelések és eszközök mihamarabb célba érjenek. A behozatali vámok és az áfa (általános forgalmi adó)felfüggesztése ezt a célt szolgálja.

Az uniós jogszabályok értelmében van lehetőség vészhelyzet esetén, áldozatokat segítő importáruk áfa- és vámmentesítésére. Ennek megadásához bizottsági határozatra van szükség, amelyet a tagállamok kérhetnek.

*

Az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt csaknem 1500-zal nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek esti összesítése szerint. Közben Oregonban egy 104 éves férfi meggyógyult. A baltimore-i kórházkomplexum péntek esti adatai szerint az Egyesült Államokban az új típusú koronavírussal 277 ezer 943 fertőzöttet diagnosztizáltak már, és a vírus okozta betegségbe immár 7406 amerikai halt bele. Közben a The Daily Caller című konzervatív hírportál arról számolt be, hogy Oregonban kigyógyult a betegségből William "Bill" Lapschies, akinél március 5-én diagnosztizálták a vírust, majd nyomában a tüdőgyulladásos megbetegedést. Az idős pácienst éppen a születésnapján nyilvánították gyógyultnak: pénteken ünnepelte ugyanis a 104. születésnapját, de nem az idősotthonban, hanem gyermekei körében.

Washingtoni idő szerint pénteken az éjjeli órákban William Barr igazságügyi miniszter közleményben jelentette be, hogy a járvány miatti helyzetben a szövetségi büntetés-végrehajtási intézet megkezdi a legrosszabb állapotban lévő vírusfertőzöttek és a már megbetegedett fogvatartottak házi őrizetbe bocsátását. Az intézkedés egyelőre egy louisianai, egy ohiói és egy connecticuti börtönben fogvatartottakat érinti. A tárcavezető azt követően hozta meg a döntést, hogy a louisianai börtönben öt elítélt, az ohióiban pedig két fogvatartott meghalt a kórban. A szövetségi büntetés-végrehajtási intézet már a hét elején példátlan lépésre szánta el magát: az ellenőrzése alá tartozó 122 börtönben 14 napi karanténra kötelezte a rabokat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy senki nem hagyhatja el a celláját. A börtönökben ugyanis eddig 91 elítéltnél és a börtönszemélyzet 50 tagjánál mutatták ki a vírust.

*

Ausztriában péntek estére 11 383-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma; ez az előző napihoz képest kevesebb mint négy százalékos növekedést jelent.  A betegek közül 1074-en részesülnek kórházi kezelésben, közülük 245-en vannak intenzív osztályon. Eddig 2022-en gyógyultak meg; és 168-en haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe. Sebastian Kurz kancellár az osztrák parlament ülésén bejelentette: "A kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Ausztria gyorsan kilábaljon a válságból".

*

A török hatóságok péntek éjféltől lezárják a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb várost és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak települést, jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök péntek este Isztambulban, miközben országában az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek száma a friss adatok szerint átlépte a 20 ezret. A török államfő rámutatott: ez az intézkedés első körben 15 napig lesz érvényben és azért terjed ki Zonguldakra, mert ott gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. Részleges kijárási tilalmat vezetnek be a 20 éven aluliak számára is. Szombattól kötelezővé teszik a maszk használatát minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is. Hozzátette, hogy nyilvános helyen az emberek "nem zsúfolódhatnak össze", legalább három lépés távolságot kell tartaniuk egymás között.

*

Franciaországban 6500 fölé emelkedett a koronavírus-járvány áldozatainak száma: az elmúlt 24 órában 588-an vesztették életüket kórházban a fertőzés miatt, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti, s ezzel 5091-re emelkedett a kórházban elhunytak száma, míg az idősotthonokban a járvány kezdete óta legalább 1416-an haltak meg, derül ki az egészségügyi hatóságok péntek esti összesítéséből.

*

Reménykeltőek az új típusú koronavírussal fertőzöttek németországi számának alakulásáról szóló adatok, de a járvány lassítására bevezetett intézkedéseket még legalább április 19-ig nem lehet lazítani, és a húsvéti ünnepnapok alatt is be kell tartani a szabályokat, hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár péntek esti videóüzenetében. A házi karanténból visszatért politikus elmondta: "most már sejtem, hogy nem könnyű 14 napig egyedül otthon, 14 napig csak a telefon és az internet révén kapcsolódni a világhoz", különösen az időseknek és a betegeknek, akiknek a vírus fenyegetése miatt muszáj otthon maradniuk, és két hét után sem léphetnek ki a lakásukból.

Péntek este 89 451 regisztrált fertőzöttet tartottak számon Németországban, ami 7723 esettel - 9,4 - százalékkal több az egy nappal korábbi 81 728-nál. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma 997-ről 1208-ra emelkedett.

*

Még mindig hétszáz felett van Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely a járvány helyi  megjelenése óta  elérte a 14 681-t,  közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt elenyésző mértékben csökkent az elmúlt napi 2477-hez képest 2339-re.

*

Tovább szigorított az Ukrajnában bevezetett korlátozó intézkedéseken az ukrán kormány, amely kötelezővé teszi jövő hétfőtől egyebek mellett az arcmaszk viseletét közterületen, és önelszigetelésre kötelezi a 60 évesnél idősebbeket is.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés