2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egyes országokban csillapul az emelkedés üteme, másutt sok a haláleset

Mérsékelt ütemben nőtt Szlovéniában és Horvátországban a koronavírussal fertőzöttek száma, 4500-nál több halott a francia kórházakban.

Ukrajna még nincs túl a járvány nehezén

Az ukrán lakossághoz fordult csütörtökön a hétfőn kinevezett új ukrán egészségügyi miniszter, Makszim Sztepanov, arra figyelmeztetve, hogy Ukrajna még a legnehezebb hetek előtt áll, ezért tartsák be a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedéseket. A tárcavezető Facebook-üzenetében leszögezte, hogy nem lehet néhány hét alatt Ukrajnában korszerű egészségügyi rendszert kiépíteni, de a járvány elleni küzdelemmel párhuzamosan dolgoznak annak reformján is. Közölte, hogy jóváhagyták az egységes állami protokollt a Covid-19 betegek kezelésére.

"Ezt két napon belül megtettük, és az ország minden orvosa már most egyértelmű algoritmust kap a betegek kezelésére" – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus ellen még nincs a világon sem védőoltás, sem gyógyszer, de az orvosok meghatározták a betegek standard kezelését azon országok tapasztalatai alapján, amelyeket Ukrajnát megelőzően ért el a járvány. Tájékoztatott továbbá arról, hogy a minisztérium elkészítette azoknak az orvosoknak a listáját, akik béremelést kapnak.

Ukrajnában mostanáig igazoltan 804-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük húszan haltak bele a betegségbe. A közegészségügyi központ csütörtökön kiadott tájékoztatása alapján az elhunytak közül 15 nő és 5 férfi, többségük 50 év feletti életkorú. A betegek 60,7 százaléka 30 és 60 éves közötti, de 57 gyermek is elkapta a vírust. A fővárosban, Kijevben – ahol magasan a legtöbb a fertőzöttek száma az országban, 160 fő – csütörtökön jelentették az első halálos áldozatot, egy 70 éves férfit.

Közben az ukrán főügyészség közölte, hogy büntetőeljárást indított, mert az északkelet-ukrajnai Szumi megyében a járvány közepette 47 egészségügyi dolgozót bocsátottak el állásából egy szülőotthonból, és vizsgálják az intézkedés jogszerűségét.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) házkutatást tartott az Eurolab kijevi magánklinikán, ahol a gyanú szerint eltitkolták három páciens pozitív koronavírus-tesztjét. A bűncselekményért most akár 8-tól 15 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes csütörtökön a tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint közölte, hogy eddig 130, külföldről hazatért ukránt bírságoltak meg az önelszigetelés szabályainak megszegéséért. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) március 29-30. között végzett felmérésének eredménye szerint – amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett – az ukránok 48 százaléka szerint az ország vezetése sikertelenül küzd a fertőzés terjedése ellen, és 70 százalékuk elégedetlen az egészségügyi ellátással.

Szlovéniában és Horvátországban mérsékelt ütemben nőtt a fertőzöttek száma

Mérsékelt ütemben nőtt Szlovéniában és Horvátországban az új koronavírussal fertőzöttek száma, és a szlovén parlament csütörtök este megszavazta a kormány gazdaságélénkítő csomagját a koronavírus okozta nehézségek ellensúlyozására.

Szlovéniában a csütörtöki hivatalos közlés szerint egy nap alatt 56 esettel, 897-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig 16-an haltak meg a járvány következtében. Eközben a szlovén parlament elfogadta a kormány gazdaságélénkítő csomagját, amely az első bejelentés óta 2 milliárdról 3 milliárd euróra (1086 milliárd forint) nőtt. A kormány további szociális támogatásokat javasolt. Tervei szerint az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek és más kulcsfontosságú szolgálatok dolgozóinak 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítése és a legkisebb nyugdíjjal rendelkezők nyugdíj-kiegészítése mellett rendkívüli támogatást kapnak a járvány idejére az egyetemisták és a nagycsaládosok is. Továbbá a 25 vagy 50 százalékos forgalomcsökkenést elszenvedő cégek alkalmazottai 350 euró (126 ezer forint), illetve 700 euró (253 ezer forint) támogatást kapnak az államtól.

Nem kapott ugyanakkor zöld jelzést a szlovén kormány azon döntése, hogy életbe léptessék a védelmi törvény 37. cikkét, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek az ország határainak őrzésében, ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet zavargó csoportok és tömegek megfékezésében. Vagyis ugyanolyan jogokkal rendelkezne, mint a rendőrség.

A parlament illetékes bizottsága szerda késő esti ülésén nem támogatta a törvénycikk aktiválását. A jelen lévő 19 tagból mindössze 11-en szavaztak mellette. Ahhoz, hogy az indítvány a parlamentben napirendre kerüljön, a tagok kétharmadának támogatására lett volna szükség. A törvényt még 2015 októberében, a migrációs válság csúcspontján fogadták el, a jogszabály aktiválásához a parlamentben is kétharmados többségre van szükség. A javaslat határozott időre szólt, legfeljebb három hónapra, a hosszabbítás lehetőségével.

Horvátországban az utolsó közlések szerint egy nap alatt 48-cal, összesen 1011-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hét halálos áldozata van a járványnak. Horvátország már korábban beszüntetett minden szükségtelen tevékenységet az országban.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a meghozott intézkedéseknek vannak bizonyos eredményeik, a mostani helyzet elképzelhetetlen lett volna egy hónappal ezelőtt. Szavai szerint amíg nem találnak gyógyszert a vírus okozta Covid-19 betegségre, egyensúlyozni fognak a korlátozások és az engedmények között.

Franciaországban 4500 fölött a kórházban meghaltak száma, az idősotthonokban legalább 884-en hunytak el

Franciaországban 24 óra alatt 471-gyel 4503-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma – közölte Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse a csütörtök esti sajtótájékoztatóján, és azt is jelezte: a járvány kezdete óta az idősotthonokban legalább 884-en vesztették életüket. Ezzel Franciaországban 5300 fölé emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

Az illetékes kiemelte: az utóbbi adatot nagyon óvatosan kell kezelni, mert az idősotthonból továbbra is csak részleges információk állnak rendelkezésre, és nehéz őket európai összehasonlításban értékelni. A 10 600 francia intézmény közül 7400-tól érkeztek adatok az egészségügyi hatóságokhoz. Ezek szerint a mintegy 700 ezer, idősotthonban élő francia között 14 638 fertőzöttről tudni, és 884 olyan elhunytról, akik feltehetően a koronavírus következtében haltak meg. Az egészségügyi hatóságok mostanig csak a kórházakban elhunytakról közöltek adatokat. Kórházban az előző naphoz képest 1607-tel több beteget ápoltak csütörtökön, összesen 26 246-ot. Közülük 6399-en voltak intenzív osztályon, ami 382-tel több mint szerda este.

A súlyos esetek számának napi növekedése – ami az egészségügyi hatóságok szerint a legfontosabb adat a járvány terjedésének fékeződését és a kijárási korlátozások hatásait illetően –,  hétfő óta fokozatosan csökken. A több mint 6 ezer súlyos beteg azonban továbbra is meghaladja a francia kórházaknak a járvány előtti kapacitásait, ami 5 ezer intenzív ágy volt.

Jérome Salomon elmondta: a nem sürgős műtétek elnapolásával és a sürgősségi osztályok átalakításával jelenleg mintegy 9 ezer intenzív ágy áll rendelkezésre országszerte, s folyamatosak az egészségügyi evakuálások a párizsi régió kórházaiból. Március 18. óta 344 súlyos, de stabil beteget szállítottak el a keleti országrészből és a fővárosból kevésbé leterhelt régiók intézményeibe, s a héten még 150 evakuálást terveznek az egészségügyi hatóságok.

A párizsi prefektúra bejelentette, hogy Európa legnagyobb nagybani piacának, a Párizs közeli Rungisnak az egyik épületét átmenetileg átalakítják egy "nagy kapacitású halottasházzá" a Párizsban és környékén elhunytak számára. Nem ez az első alkalom, hogy a piac egyik 4 ezer négyzetméteres és 5 fokos átlaghőmérsékletű csarnokában holttesteket helyeznek el: 2003 augusztusában, amikor a kánikula mintegy 15 ezer áldozatot szedett Franciaországban, a rungisi hűtőcsarnokba szállították a párizsi elhunytakat. Franciaországnak most is a Párizs körüli Ile-de-France régió a leginkább sújtott területe a koronavírus-járványban, 16 ezer fertőzöttel és csaknem 1500 halottal.

Március 1. óta ugyanakkor 12 068-an gyógyultak távoztak a kórházakból, közülük 1493-an az elmúlt 24 órában. Franciaország csütörtökön az Európai Bizottságnak jelezte, hogy október 30-ig meghosszabbítja a terrorfenyegettség miatt több mint négy éve érvényben lévő határellenőrzést, de ezúttal elsősorban a koronavírus-járvány veszélye miatt.

Egy nap alatt 569-cel emelkedett a brit halálos áldozatok száma

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 569-cel emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány napi százezer szűrés elvégzését tűzte ki célként. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtöki tájékoztatása szerint eddig 2921-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban.

A csütörtökön bejelentett 569 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta, ugyanakkor a halálesetek száma most növekedett a legkisebb mértékben napi összevetésben: egy nappal korábban 563 beteg halt meg Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján csütörtökig az előző napi 29 474-ről 33 718-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.

Nagy-Britanniában csütörtökig több mint 163 ezer szűrést végeztek; ez tízezerrel magasabb szám az egy nappal korábbinál. A brit kormány korábban azt közölte, hogy április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát, de Matt Hancock egészségügyi miniszter csütörtök esti sajtótájékoztatóján közölte: az új célkitűzés a napi százezer koronavírusteszt elvégzése.

Hancock, aki maga is megbetegedett az új koronavírustól, elkülönítésben töltött egyheti lábadozása után most jelent meg először a nyilvánosság előtt. Elmondta: a napi százezres szűrésszámot a kormány április végéig szeretné elérni. A miniszter által felvázolt terv alapján a szűrésekbe kereskedelmi partnereket is bevonnak, köztük az egyetemeken működő, de magánfinanszírozású kutatólaboratóriumokat, elkezdik az antitest-vizsgálatokat annak megállapítására, hogy ki esett már túl tudtán kívül a fertőzésen – mivel így nekik nem kell elkülönítésbe vonulniuk gyanú esetén –, és kiépítenek egy országos diagnosztikai hálózatot gyógyszeripari óriáscégek részvételével.

Hancock nevek említése nélkül elmondta, hogy a kormány máris kilenc ilyen vállalattal kezdett együttműködést, és e cégek felajánlották vérvizsgálati eljárásaikat, de először meg kell győződni arról, hogy ezek működőképesek-e.

Boris Johnson miniszterelnök a Twitteren csütörtökön közzétett videoüzenetében szintén arról szólt, hogy elengedhetetlen a szűrések számának igen jelentős emelése, mivel ezzel lehet elejét venni, hogy az NHS dolgozói esetleg feleslegesen essenek ki a betegellátási munkából. A koronavírus okozta betegséget Johnson is elkapta, és Downing Street-i rezidenciáján, teljes elkülönítésben lábadozik múlt csütörtök óta. Az eredeti terv az volt, hogy elkülönítése egy hétig tart, vagyis elvileg pénteken véget érne. Hivatalának szóvivője csütörtöki tájékoztatóján azonban közölte, hogy a kormányfő továbbra is mutat enyhe tüneteket, és az általános útmutatás az, hogy az elkülönítés a betegség jeleinek teljes megszűnéséig tartson. A Twitteren közzétett felvételen egyértelműen látszott a brit miniszterelnökön, hogy még nem épült fel teljesen a betegségből.

Németországban több igazolt fertőzött van, mint Kínában, Hollandiában túlhajszoltak az egészségügyi dolgozók

Németországban meghaladta az ezret a korornavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a bizonyítottan fertőzöttek száma pedig továbbra is lassan növekszik, de már meghaladta a Kínában regisztrált fertőzöttek számát. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint péntek délelőtt 84 794 ember hordozta bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 6813 esettel – 8,7 százalékkal – több az egy nappal korábbi 77 981-nél.

Németország ezzel a negyedik helyen áll az igazolt fertőzöttek száma alapján összeállított országlistán, az Egyesült Államok, Olaszország és Spanyolország után, és közvetlenül Kína előtt, ahol 82 464 fertőzést tartanak nyilván.

A vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma 775-ről 931-re emelkedett. A betegségből 22 440 igazolt fertőzött lábalt ki, szemben az egy nappal korábbi 19 175-tel. A regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje nagyjából nyolc nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

Az igazolt fertőzöttek között legkevesebb 2300 orvos és ápoló van – közölte a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) a Süddeutsche Zeitung című lap érdeklődésére. Kiemelték, hogy a ténylegesen fertőzöttek száma jóval magasabb lehet.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szerint még 12 hónapig tarthat az új vírus elleni védőoltás kifejlesztése. Azonban a Covid-19 betegség elleni gyógyszerek jóval hamarabb elkészülhetnek, és ígéretes kutatások zajlanak már meglévő, más betegségekre használt készítményekkel.

Már most vannak arra utaló jelek, hogy bizonyos készítmények segíthetnek  legyőzni a betegséget - mondta a miniszter a Bild című lap online televíziós műsorában (Bild Live) a lap hírportálján pénteken közölt beszámolója szerint. Példaként az eredetileg a malária ellen alkalmazott, Resochin nevű szert említette, amelynek hatóanyaga a klorokin.

Hollandiában a péntek reggeli adatok szerint újabb 1038 embernél azonosítottak koronavírus-fertőzést. Mivel az intenzív kórházi helyek rohamosan fogyatkoznak, a kormány arra törekszik, hogy több mint ezer új kórházi helyet létesítsen a hét végére. A holland ápolók szövetségének elnöke, Gerton Heyne a helyi sajtónak adott nyilatkozatában azonban arra figyelmeztetett, hogy az intenzív férőhelyek számának növelése csak "félmegoldás", mivel az országban legfőképpen a képzett ápolókból van hiány.

"Az az üzemmód, amelyben ápolóink dolgoznak, már most elképesztő. Sokkal több beteget látnak el, mint amennyit normálisan fizikailag bírni lehet, nem beszélve a mentális kiégésről. Nincs elég képzett ápolónk, ezen még a kapacitásnövelés sem segít, sőt csak még kaotikusabb állapotokhoz vezethet" – hívta fel a figyelmet Heyne.

Az országban az elhunytak száma 166-al nőtt 24 óra leforgása alatt, eddig 1339-en haltak meg az új koronavírus okozta megbetegedésben.

Luxemburgban 168 új fertőzöttet regisztráltak. 2487 fertőzést tartanak összesen számon, amely a lakosság számához képest az egyik legnagyobb arány globálisan. Kedd óta tesztelik az egészségügyi dolgozókat és mindenki mást, aki a betegség bármily tünetét mutatja. A halálesetek száma jelenleg 30.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink