hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A humánus haldoklásért

Hosszú évekkel ezelőtt Magyarországon még ritkaságnak számított kimondani: modern társadalmunkban a halál tabutéma, s ez ellen jó volna tenni valamit. Néhányan úgy gondolták, jó volna, ha a halál közelébe jutók nemcsak kattogó gépek, másoktól elzáró paravánok, a szobából kiosonó betegek és ápolók társaságát lennének kénytelenek elviselni, hanem laikusok és szakértők segítségével megtalálhatnák értelmét életük utolsó szakaszának.
Ez a néhány ember itthon is megalapította a haldoklók humánus ellátását, az emberi méltóság végsőkig megőrzését célul tűző hospice mozgalmat, hogy otthonában vagy egy külön erre a célra kialakított házban segítse a távozót, s annak akár végsőkig kimerült hozzátartozóit. Magyarországon évente mintegy 140 ezren távoznak ebből a világból – a legtöbben kórházban. Ott, ahol rendszerint nincs hely, idő, pénz és persze akarat sem a haldokláshoz más körülményeket teremteni. A haldoklók közül mintegy 30–35 ezren rákbetegek. Elsősorban az ő testi és lelki támogatásukkal foglalkoznak a hospice megszállottjai, akik 14 éve gondozzák otthonukban a súlyos állapotú rákbetegeket, próbálják megkönnyíteni számukra az élet utolsó időszakát. Tevékenységük megkoronázásaként most hivatalosan is megnyílt a bent fekvést lehetővé tevő Budapest Hospice Ház az óbudai Kenyeres utcában, így lényegében teljessé vált a Magyar Hospice Alapítvány tevékenysége. A frissen átadott 10 ágyas fekvőbetegrészleg és a ház korábbi szolgáltatásai egymásra épülnek: telefonos lelkisegély-szolgálat, fájdalomambulancia, nappali szanatórium és pszichoterápiás ambulancia segíti a rászorulókat. Nem szorítkoznak kifejezetten a gyógyíthatatlanság időszakára, akár a betegség megnevezésének időpontjától vállalják a rákbetegek és hozzátartozóik támogatását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés