hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A himlővírusok napokig képesek túlélni egyes felületeken

A majomhimlő „napokig vagy hetekig élhet a vízben, a talajban és a hűtött élelmiszereken”, írja az Index a CDC nyomán.

Bár az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának (DHS) Tudományos és Technológiai Igazgatóságának jelentése nem tudott pontos választ adni arra, hogy a vírus mennyi ideig maradhat fenn a felületeken, de a CDC szerint volt már példa arra, hogy 15 nappal azután találták meg az élő vírust, hogy a beteg már elhagyta az otthonát.

A CDC hozzátette: a himlővírusok, mint például a majomhimlő, különösen sötét, hűvös, száraz környezetben képesek túlélni az ágyneműben, a ruházatban és egyéb felületeken. Az olyan porózus anyagokon, mint az ágynemű és a ruházat, hosszabb ideig megélhetnek az élő vírusok, mint az olyan nem porózus anyagokon, mint a műanyag, az üveg vagy a fém, közölte az igazgatóság.

Ami a fertőtlenítést illeti, a DHS jelentése szerint július elején még nem volt adat, amely bizonyította volna a leggyakoribb fertőtlenítőszerek hatékonyságát a majomhimlővírus ellen, de a fehérítőszer általában ajánlott az újonnan megjelenő vírusok ellen. A jelentés szerint a vaccinia vírussal – a majomhimlő közeli rokonával – végzett tesztek azt mutatják, hogy a Virkon, a Dettol és a Sanytex fertőtlenítőszerek hatékonyak – idézi a tanulmányt az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés