hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

A korábbiaktól eltérő tüneteket mutathatnak a majomhimlővel újonnan fertőzöttek

A The British Medical Journal hasábjain megjelent tanulmány szerint a korábbi kitörésekből ismertektől eltérő tüneteket figyeltek meg a majomhimlővel az utóbbi hónapokban megfertőződött betegeken.

A tanulmányban egy londoni kórház 197 majomhimlős betegének vizsgálati adatait összesítették. Ezek szerint mindegyik beteg férfi volt, egy kivételével mindegyik meleg, biszexuális, vagy más módon férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő egyén, ennek az információnak a kontaktkutatásban lehet fontos szerepe. A leggyakoribb tünetek a rektális fájdalom és a pénisz ödémája volt, de a betegek 86%-ánál szisztémás tünetek (láz, izomfájdalom, nyirokcsomók és a mandulák duzzanata) is megjelentek. Korábban nem leírt tünet a mandulagyulladás, illetve a betegek 38%-ánál a szisztémás tünetek csak a bőrelváltozások kialakulása után jelentkeztek, ami megnehezítheti a diagnózist. Kormányzati adatok szerint az Egyesült Királyságban 2022. július 18-áig 2137 igazolt majomhimlő-fertőzöttet tartottak nyilván.

Samuel F. Johanns képe a Pixabay -en.
Samuel F. Johanns képe a Pixabay -en.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.