hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

A gyógyszerészek és a háziorvosok segítenek a legolcsóbb gyógyszerek kiválasztásában

A gyógyszertári és háziorvosi informatikai rendszerekben minden adat rendelkezésre áll ahhoz, hogy a betegek megkaphassák a legolcsóbb gyógyszereket. Ezt Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke közölte pénteken.

Szombattól 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban. Csak azon termékek térítési díja emelkedhet, amelyekre van ugyanolyan hatóanyagú, a hatóság által felcserélhetőnek nyilvánított, olcsóbb alternatíva.

Beneda Attila kiemelte: a szombattól érvényes változások átmeneti többletterhet róhatnak az ellátórendszer egyes szereplőire. Az alapellátásban a háziorvosoknak és a gyógyszerészeknek kiemelt szerepük van abban, hogy a betegek gondolkodásmódját megváltoztassák, és ne márkanevenekben, hanem hatóanyagokban gondolkozzanak. Ha a hatóság egyenértékűnek és kicserélhetőnek minősít egy terméket, akkor az azt jelenti, hogy A és B gyógyszer eredményessége között nincs különbség. Azaz két különböző csomagolású, azonos hatóanyagú gyógyszer olyan, mint ugyanaz a márkájú tej két különböző színű dobozban.

Beneda Attila közölte: az államtitkárság keresi annak a lehetőségét, hogy a megfelelő gazdasági hatékonysággal dolgozó orvosok és gyógyszerészek többletforrásban részesülhessenek. Mint elmondta, az október elsejei gyógyszerárváltozások valójában támogatásváltozást jelentenek. Lehet, hogy egyes gyógyszerek támogatása nőtt, másoké esetleg csökkent, vagy megszűnt, de minden ilyen készítményből van ugyanolyan hatóanyagú, helyettesíthető gyógyszer a korábbinál alacsonyabb áron.

A gyógyszerkassza betarthatóságának érdekében mindenképpen szabályozó intézkedésekre van szükség. Az október elsejei változások eredményeképpen a gyógyszerkasszában éves szinten mintegy 20 milliárd forintot spóroltak.

Az ellátás színvonalát, a gyógyszerellátás biztonságát továbbra is garantálják. Az ágazatvezetés ugyanis csak olyan lépéseket enged meg, amelyek a betegek gyógyszerellátását nem veszélyeztetik – szögezte le a kabinetfőnök.

Kőszeginé Szalai Hilda, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) irányítása alá integrálódott Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató-helyettese pénteken azt mondta: a gyógyszer-engedélyezés és -ellenőrzés hazai rendszere garantálja, hogy a generikus készítmények biztonságosak és ugyanolyan jó minőségűek, mint az originális gyógyszerek. Mint kifejtette, amikor a gyógyszerek hatóanyag-szabadalma lejárt, és letelik az adatvédelmi periódus, akkor lehet az eredeti gyógyszerek "másolataként" kifejlesztett generikumok forgalomba hozatalát engedélyezni. A generikumok nemcsak minőségüket és hatóanyagukat tekintve egyeznek meg az eredeti készítményekkel, hanem a gyártást is ugyanazon elvek és gyakorlat szerint ellenőrzik a gyógyszerhatóságok, mint az originális termékekét.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink