hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Egészségpolitika

A Fidesz szerint a Budapest Egészségügyi Modellel a privatizációt készíthetik elő

Nem lehet sikeres egy olyan program, amely nem élvezi a szakmai, társadalmi és politikai támogatást, valamint egy olyan sem, amely magán viseli annak a gyanúját, hogy a privatizációt készíti elő – közölte Pesti Imre (Fidesz), a fővárosi egészségügyi bizottság alelnöke kedden az MTI-vel a Budapest Egészségügyi Modellel kapcsolatban.

Az alelnök szerint a program egyik legnagyobb hibája, hogy nem támogatja sem a szakma, sem a politika. Mint fogalmazott: még a fővárosi koalíció egészségügyi politikusai is kritizálják a modellt.

Pesti Imre szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a modell megvalósulásának végén a kórházak gazdasági társasággá alakulnának, így „kinyilik a kapu” az intézmények részleges vagy teljes privatizálására. „Úgy látjuk, hogy ha a Budapest Egészségügyi Modell által a fővárosi önkormányzat jobban rálát az intézményeire, ez támogatandó, de a további lépéseket, amelyek a privatizáció előkészítését jelenthetik, egyértelműen nem támogatjuk” – hangsúlyozta a Fidesz szakpolitikusa. 

Pesti Imre szerint kétséges az a megállapítás is, hogy ez a lépés forrásmegtakarítást eredményezhet, mert a főváros csinált már egy „előprojektet”, de ez sikertelen volt: két kórházat vontak össze, s ezek együttes működtetése végül többe került, mint ha külön üzemeltették volna őket.

A lakosság jobb és hatékonyabb ellátása érdekében van szükség a Budapest Egészségügyi Modellre (BEM) – mondta Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a Kökény Mihály (MSZP) országgyűlési képviselővel közösen tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatón. Az egészségügyért felelős fővárosi politikus kérdés kapcsán elmondta, a modell – amely tízéves program – induló beruházásaira idén egymilliárd, a jövő évi fővárosi költségvetésben pedig 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A szocialista politikus közölte: a modell végrehajtása nem jár kórházbezárásokkal, de a sok-telephelyes működést, ahol lehet, szeretnék megváltoztatni. A Budapest Egészségügyi Modell révén a főváros 36 milliárd forintos megtakarítást remél hat év alatt – tette hozzá Horváth Csaba.

Kökény Mihály megjegyezte: a cél, hogy a rendelkezésre álló forrásokat minél hatékonyabban tudja a főváros egészségügyre elkölteni.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink