2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A férfiak 85 százalékának volt orgazmusa

A 14-17 éves fiatalok 79 százaléka használ óvszert - derül ki egy felmérésből, mely 5865 14-94 éves amerikai szexuális életét vizsgálta.

Meglehetősen nagy különbség van a férfiak és nők szexuális élményeiben: egy átfogó amerikai felmérésben a férfiak 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legutóbbi együttléte során orgazmusa volt, míg ez az arány a nők esetében csak 64 százalék.

A Journal of Sexual Medicine különkiadásában megjelent 130-oldalas jelentés vizsgálta a 14 évesek szexuális életét, valamint az óvszerhasználati szokásokat (korra és etnikai hovatartozásra való tekintettel). Az eredmények szerint a nők 7, a férfiak 8 százaléka vallotta magát melegnek, leszbikusnak vagy biszexuálisnak, ám azok száma magasabb volt, akik azonos neműekkel folytatott szexuális élményről számoltak be.

41 féle szexuális módszer

A felmérésben - amelyet az Indiana Egyetem kutatói végeztek - 5865, 14-94 éves ember vett részt. A szakemberek úgy fogalmaztak, eredményeik pótolták a legutóbb (16 évvel ezelőtt) végzett hasonló kutatás hiányosságait, ráadásul azóta jelentősen átalakult a világ is: nem csak a szexuális úton terjedő betegségek változtak, de más a fiatalok szexuális felvilágosítása is, elfogadottá vált az azonos neműek párkapcsolata és házassága is, az internet megjelenéséről nem is szólva, amely a szociális interakció eszközévé vált.

A kutatókat meglepte, hogy a felmérésben résztvevő alanyok összesen 41 féle szexuális módszerről számoltak be - beleértve a vaginális és anális közösülést, az orális szexet és a társas maszturbációt is.

A nők szexuális életével foglalkozó fejezet vezető szerzője,  Debra Herbenick elmondta, hogy míg a férfiak nagyobb valószínűséggel élnek át orgazmust hüvelyi közösülés során, addig a nőknél nagyobb valószínűséggel okoz gyönyört ha az aktust egyéb cselekmények is kiegészítik, például az orális szex.

Az óvszerhasználatról

Magas az óvszerhasználat a 14-17 évesek közt: a megkérdezett fiúk közül azok, akiknek már volt szexuális kapcsolata, 79 százalék nyilatkozott úgy, hogy a legutóbbi együttlét alkalmával így védekezett, míg a teljes felmérésben az emberek 25 százaléka.

A szám ugyan biztató, azt azonban figyelembe kell venni, hogy ebben a felmérésben csak 57 14-17 éves tinédzser volt érintett a kérdésben, és ez az arány jóval kisebb mint egy 2009-es vizsgálat, amelyben a megkérdezett több ezer résztvevő közül a szexuálisan aktív középiskolás diákok 61 százaléka nyilatkozott az óvszerhasználatról.

Dr. Dennis Fortenberry gyermekgyógyász professzor, aki a tanulmány a tinédzserek szexuális életével foglalkozó fejezetének vezető szerzője, úgy látja, az eredmények bíztatóak. "Jelentősen javul a fiatalok körében az óvszer szerepe a szexuális életben. Ma már teljesen elfogadott a használata." - mondja.

A tanulmány további érdekes megállapítása, hogy a színes bőrű és latin-amerikai férfiak szignifikánsan magasabb arányban használnak óvszert, mint fehér bőrű társaik. A szakértők szerint ez arra utal, hogy a HIV és AIDS megelőző kampányok meghozták eredményüket azokban a közösségekben, amelyeknél viszonylag magas a betegségek aránya.

Az 50 év feletti férfiak hanyagabbak

A kutatók szerint igen aggasztó, hogy az 50 év feletti férfiaknál a legalacsonyabb az óvszer-használat. Bár ebben a korcsoportban már nagyobb valószínűséggel házasok az alanyok, egyéb kutatásokból kiderül, hogy ez nem feltétlen jelenti azt, hogy egyetlen fix partnere van az illetőnek: mint mondják, az 50 év feletti férfiak minden korábbinál nyitottabbak szexuális téren, ami növelheti a betegségek kockázatát.

A felmérést végző szakemberek felhívják arra is a figyelmet, hogy míg az 1994-es adatokat személyes interjúk keretében gyűjtötték, addig saját vizsgálatukhoz már az internet nyújtotta előnyöket is ki tudták használni. Mint mondják, ez is segíthet abban, hogy a válaszadók nyíltabban és merészebben beszéljenek szexuális szokásaikról.

(forrás: CBC)
hirdetés

Könyveink