hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A feladathoz kell a megfelelő eszközt kiválasztani!

Gyakorta éri vád az egészségügyi intézményeket (is) azért, mert eszközberuházásaik nagyságrendje olyan mértékű, amelyet maga a működés látszólag nem indokol. Pedig nem tesznek mást – legalábbis informatikai tárgyú invesztícióik tervezésekor –, mint amit a korszellem megkövetel: folyamatosan lépést tartanak a technológia fejlődésével, legyen szó akár hardverről, akár szoftverről. De vajon tényleg mindenből a legutolsó divat szerintit, a legimpozánsabb paraméterűt kell választani?

A hardverfejlesztések technológiai élvonala olykor jóval nagyobb teljesítményt kínál, mint amekkorára az általánosan elterjedt alkalmazások futtatásához szükség lenne. Márpedig az az adminisztrációs feladategyüttes, szoftverkörnyezet, amely az egészségügyi alkalmazások legjavát teszi ki, aligha igényli erőművek meglétét. Ilyen célokra tökéletesen megfelelnek a régebbi berendezések is – ameddig el nem használódnak.

Időről időre előtérbe kerül tehát a hardverpark megújításának kényszere, nem kevéssé terhelve az intézmények költségvetését. Nem mindegy azonban, hogy ennek a cserének a tervezésekor milyen szempontokat mérlegelünk. Meneküljünk előre, vegyük mindenből a legkorszerűbbet, felkészülve a következő évek esetleg megnövekvő teljesítményigényére? Mondják, a mobilitás korát éljük: cseréljünk mindent notebookra?

A legjobb, ha ezekre a kérdésekre differenciált válaszok születnek: érdemes megfogadni az óvatos beruházásra intő szakemberek tanácsát, amely szerint feladathoz kell mérni az eszközt. Az egészségügy egészét mostanság jellemző – hangsúlyozottan: adminisztratív – feladatok ellátásához pedig tökéletesen megfelelnek, elegendő teljesítményt szolgáltatnak a két-három évvel ezelőtti élvonalat megtestesítő eszközök. No de lehet még ilyeneket kapni? Hiszen a gyártók elemi érdeke – és ebben partnereik a kereskedők –, hogy legfrissebb fejlesztéseikkel árasszák el a piacot, mi keresnivalója lenne ott akkor egy technológiai „őskövületnek”? Szerencsére ezt az ellentmondást, igazodva a piacon jelentkező mind kifinomulttabb igényekhez, több piaci szereplő is igyekszik feloldani: egyre több olyan hirdetéssel lehet találkozni, amely „nem szégyell” használt eszközöket kínálni – garanciával.

Ez utóbbi tényező különösen fontos lehet egy beruházás előtt álló egészségügyi intézmény szempontjából, hiszen lehetősége nyílik a felelős gazdasági vezetőnek arra, hogy mérlegeljen, és bizonyos jó kompromisszumokra építkezve tervezzen. Az új hardverparkban ugyanis kiválóan megférhetnek egymás mellett az újszerű, garantált minőségű berendezések a természetesen egy-egy helyen elengedhetetlenül szükséges legkorszerűbb gépekkel.

No és mi van szoftverfronton?

Ott talán még bonyolultabb a helyzet, hiszen rendre jelennek meg az újabb és újabb változatok, ez pedig folyamatos licencvásárlást jelent a felhasználó intézmények számára. Miközben lehetséges, hogy egy régebbi – irodai – szoftverváltozat is megfelelne a célnak, kényszerűségből az új és a vele járó támogatás mellett kell döntenie a vezetőnek. A régebben vásárolt licenc pedig ott porosodik a polcon a következő selejtezésig. Vagy mégsem?

Bármily meglepő, de már a magyar piacon is működik a használt szoftverek piaca, az erre szakosodott vállalat 2009-ben kezdte el tevékenységét, azzal a céllal, hogy az eddigi szemléletet átformálja, hiszen a vállalatok-intézmények nagy része (másodlagos szoftverpiac hiányában) nem is gondolkodhatott eddig a használt szoftverek licenceinek legális adás-vételében.

A vállalkozás főprofilja a „balance licence management”: a költség és a hatékonyság optimalizálása érdekében egyensúlyt igyekszik teremteni az ügyfél licencekre alapozott működésében. Vagyis abban, hogy annyit használjon, amennyire ténylegesen szüksége van. Mindehhez olyan szolgáltatásegyüttes társulhat, amelyben az állapotfelmérés, a tanácsadás, az új licencstruktúra tervezése és „karbantartása” is szerepet kap. A szoftvergyártók közül az egészségügyi intézmények irodai környezeteiben természetesen a Microsoft-szoftverek iránt mutatkozhat meg leginkább az igény a másodlagos szoftverpiacon is.

Varga János
a szerző cikkei

(forrás: Medical Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés