hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

A Facebook napirendre tűzte a Crohn-betegséget

A nemrég meghalt fiatal újságíró, Mittelholcz Dóra történetéhez kapcsolódva mutatja be a Crohn-betegséget az Index.

Nyár közepén szakította be a Facebookot egy 23 éves modell, Bethany Townsend fotója – írják  –, aki egy napágyon feküdt bikiniben, hasán műtéttel készített vastagbélsipollyal (kolosztómiás, székletgyűjtő zacskóval). A kellékre azért van szüksége, mert Crohn-betegségben szenved.

Fotóját pár nap alatt a híroldalak átvételeinek köszönhetően több mint tízmillióan látták, 200 ezer lájkot kapott a Facebookon, és több tízezren kommentelték. A legtöbben megköszönték neki a kiállást és az inspirációt, sokan pedig a példáját is követték, és hasonló fotókat raktak fel magukról. Az eddig viszonylag ismeretlen betegség világszerte ismert lett.

A kórt Burrill Bernard Crohn gasztroenterológus után nevezték el, aki 1932-ben két másik kollégájával közösen a New York-i Mount Sinai Hospitalban leírt több beteget, akik vékonybél-gyulladásban szenvedtek, amely az egyik leggyakrabban érintett terület a betegségnél.

Az orvosok sokszor félrediagnosztizálják az összetett, sok esetben más betegségekkel megegyező tüneteket produkáló kórt, előfordul az is, hogy a hányás-hasmenést egyszerű evészavarnak fogják fel, és úgy gondolják, hogy a páciens csak kitalálja a hasi fájdalmat, hogy ne kelljen ennie – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink