hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

A Deep Impact nyomában

Robbantás az üstökösön

Július 4-én a Deep Impact amerikai űrszonda 372 kilogrammos becsapódó egysége eltalálta a Tempel-1 üstököst. Az esemény a Földtől 133 millió kilométerre történt. Az űrkutatás történetének első ilyen vállalkozása nyomán bebizonyosodott, hogy egy űrszonda képes magát pontosan rávezetni egy üstökösmagra. Ez fontos lehet, ha egyszer esetleg a Földet fenyegető üstököst vagy kisbolygót kell eltéríteni pályájáról.

A 333 millió dollár költséggel megépített űrszonda neve az 1998-ban készült Deep Impact című amerikai filmre utal; ebben a Föld felé repülő, a bolygót veszélyeztető üstököshöz űrhajót küld a NASA, hogy felrobbantsák. A történtek tudományos jelentőségét az üstökösökről szerzett új ismeretek adják; ha ugyanis jobban szemügyre vehetjük a Naprendszer ősi anyagának hordozóit, az hozzásegíthet

a Naprendszer történetének

megismeréséhez. Az üstökösök valószínűleg ma is változatlanul magukban hordozzák azokat a jég- és porszemcséket, gázmolekulákat, amelyekhez hasonlókból 4,5 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer testjei kialakultak. Az üstökösök külső rétegét sugárzások, a bolygóközi tér pora és a napfény is formálta, de belsejükben változatlan lehet az ősi anyagösszetétel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés