2024. április. 24., szerda - György.

A D-vitamin-szupplementáció nem növeli a csontsűrűséget és nem véd a törésektől

A D-vitamin-szupplementáció nem képes a csontsűrűség javítására, a csonttörések megelőzésére. A PharmaOnline szerint az oszteoporózis prevenciójára vonatkozó jelenlegi irányelvek átdolgozását sürgetik egy friss meta-analízis szerzői.

A D-vitamin szedését – elsősorban időskorúaknak, napfényen keveset tartózkodóknak – már régóta javasolják a csontritkulás megelőzésére. Néhány évvel korábban jelentek már meg olyan vizsgálati eredmények, amik nem tudták igazolni a D-vitamin-szupplementáció kedvező hatásait az oszteoporózis-prevenció területén, írta a lap.

A 2014 óta eltelt időszakban több mint 30 randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat eredményei láttak napvilágot, amelyek a D-vitaminnak a csontozat egészségére kifejtett hatását boncolgatták. Mindez azt is jelenti, hogy napjainkban közel dupla mennyiségű információ áll rendelkezésünkre, mint néhány évvel korábban, ami alapján biztosabb megállapításokat lehet tenni arról, hogy a D-vitamin-szupplementáció szerepet kap-e a csontsűrűség javításában, az oszteoporózis prevenciójában, a törések megelőzésében. Az Aucklandi Egyetem kutatói 81 klinikai vizsgálat (n=53537) meta-analízise alapján próbáltak válaszolni a fenti kérdésekre; az eredményeiket és következtetéseiket a The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban publikálták.

A meta-analízisbe bevont vizsgálatok többsége a D-vitamin önmagában (nem kalciummal kombinációban) való alkalmazásának a hatásosságát elemezte. A vizsgálatok időtartama tipikusan egy év vagy annál rövidebb volt. Az esetek nagy részében (77 százalékában) 65 év fölötti nőket vontak be a vizsgálatokba.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálatban részt vevők több mint kétharmada naponta legalább 800 NE D-vitamint kapott. A vizsgálatok nagyobb részében a nők 25-hidroxi-D-vitamin-szintje kevesebb, mint 50 nmol/l volt, azaz az alacsony D-vitamin-szint felső értékeként definiált koncentráció alatti. Csak a vizsgálatok 6 százalékában volt a D-vitamin-szint 25 nmol/l alatti.

A meta-analízis eredményei arról tanúskodnak, hogy az alkalmazott D-vitamin-dózistól függetlenül a D-vitamin szupplementációja nem véd a csonttörésektől. A D-vitamin-adagolás hatására a csontdenzitásban sem mutatható ki klinikailag releváns javulás.

A meta-analízis szerzői ennek fényében az oszteoporózis-prevencióra vonatkozó jelenleg érvényben lévő irányelvek újragondolását és átdolgozását javasolják. Megjegyzendő, hogy néhány országban a D-vitamin önmagában való adását már jelenleg sem támogatják irányelvek. Németországban például a D-vitamin (800 NE) és kalcium (1000 mg) együttes „adagolását” javasolják – táplálékként, illetve a napfény hatására a szervezetben termelődött D-vitamin formájában a szervezetbe juttatva. Szupplementációt abban az esetben tartanak szükségesnek, ha az előbbi módon (táplálkozás, napfény-expozíció) a kívánt dózisok nem fedezhetők.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!