hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

A cukormentes gumimacik és a fogszuvasodás

A cukorhelyettesítő xylitolt tartalmazó gumimacik csökkentik a szuvasodást okozó baktériumok számát a gyerekek fogain - állapították meg vizsgálatukban amerikai kutatók.

A xylitol természetes édesítőszer, mely elsősorban a bogyós gyümölcsökben, de más gyümölcsökben, zöldségekben és növényekben is magtalálható. A nyírfa rostjaiban lévő, xilán nevű anyagból állítják elő, ezért nyírcukorként is ismert. Kutatások igazolták, hogy csökkenti a fogszuvasodást okozó mutáns sztreptokokkuszbaktériumok számát.
A baktérium felveszi a xylitolt, amely azonban különbözik a számára tápanyagul szolgáló cukroktól, ezért nem képes energiaforrásként használni - magyarázta Kiet A. Ly kutatásvezető, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa.
Ly és kollégái 154 általánosiskolás gyereket vizsgáltak, akiknek naponta háromszor négy-négy gumimacit adtak iskolaidőben. A nebulók egy része xylitoltartalmú gumimacit kapott, a többieknek másik édesítőszerrel, maltitollal ízesítették az édességet. A tanulmány elején, majd hat héttel később, a végén a gyerekek foglepedékéből mintát vettek, és elemezték a benne található baktériumokat. Mind a xylitol-, mind a maltitoltartalmú gumimacik csökkentették a gyerekek szájában lévő baktériumok számát - írják a kutatók a BMC Oral Health című szakfolyóiratban.
A xylitolt rágógumikban már használják édesítésre, a kicsi gyerekeknek azonban jobban megfelel a gumimacikhoz hasonló édesség. Mivel a xylitol nem cukor, hanem cukoralkohol, inzulin nélkül szívódik fel, ezért a cukorbetegeknek sem kell tartaniuk tőle.


MTI; Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink