hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

A csillag szeme

A közelmúltban elhunyt David Bowie különös tekintetének orvosi magyarázatát hozza a HVG.hu – bár gyakran úgy tűnhetett az énekes egyik szeme világos kék, a másik sötét barna, ez csak csalóka látszat volt.

Rendkívül ritkán fordul elő, hogy valakinek különböző színűek a szemei – emlékeztet a lap. A jelenséget heterochromiának nevezik. Bár jó pár felvételen úgy tűnik, Bowie egyik szeme kék, a másik pedig barna, de találunk olyan képeket és videókat is, ahol mindkét szeme kék, de az egyik mégis sötétebb, vagyis a zenésznek nem volt heterochromiája – szűri le a lap, s fel is idéz egy egykori verekedést, amelyben megsérül a fiatal Bowie szeme.

Azok az izmok károsodtak a szemében, amelyek a pupilla összehúzásáért felelősek. A sztár bal szeme azért tűnhetett sötétebbnek, mert pupillája folyamatosan kitágult. Ez az állapot az anizokória: az egyik pupilla folyamatosan ki van tágulva, nem reagál a fényre, nem szűkül össze erősebb fény esetén sem. Míg az egészséges szem pupillája összeszűkült, és látni engedte Bowie világoskék szivárványhártyát, addig a másik szem sötét marad – olvasható a hvg.hu-n.

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink