hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A Covid-19 és az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet a karnozinsav

A Scripps Research Institute kutatói az Antioxidants folyóiratban közölt cikkükben olyan bizonyítékokat tártak a nyilvánosság elé, amelyek szerint a rozmaringban található karnozinsav képes blokkolni az ACE2 és a Covid-19 tüskefehérjéje közötti interakciót, ezzel megakadályozva, hogy a vírus a sejtekbe juthasson.

A kutatók véleménye szerint a karnozinsav vagy valamely származéka egy olcsó, biztonságos és hatásos készítmény lehet nem csak a fertőzés, hanem a vírus hosszú távú hatásainak (például az “agyköd”-nek) a kivédésében, csökkentésében.

A kutatók egy 2016-ban végzett vizsgálatuk során jöttek rá arra, hogy a karnozinsav képes aktiválni az Nrf2 gyulladásgátló, antioxidáns szignalizációs útvonalat, mely állati modellszervezetekben például az agy gyulladására utaló Alzheimer-szerű jeleket is csökkentette. Mostani vizsgálatukban a kutatók bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy emelkedő dózisban adagolva a karnozinsavat progresszív fertőzésgátló hatást értek el a Covid-19 ellenében.

A kutatók szerint a hatóanyag azért is biztonságos, mert patologikusan aktiválódó hatóanyagról van szó, azaz aktív formájába csak a fertőzés helyén jelen lévő gyulladás és oxidatív körülmények hatására alakul át.

Forrás: Takumi Satoh et al, Potential Therapeutic Use of the Rosemary Diterpene Carnosic Acid for Alzheimer's Disease, Parkinson's Disease, and Long-COVID through NRF2 Activation to Counteract the NLRP3 Inflammasome, Antioxidants (2022).

Forrás: nepgyogyaszat.com
Forrás: nepgyogyaszat.com

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink