hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

A biotechnológia területén látnak befektetési lehetőséget

A laboratóriumi diagnosztikai berendezéseket gyártó Diatron Zrt. 2011-ben 22,7 százalékkal 4,3 milliárd forintra növelte árbevételét, és a cég az idén is hasonló dinamikájú növekedést tervez.

Az 1989-ben magyar mérnökök által alapított cég saját fejlesztésű hematológiai és kémiai elemző berendezéseket, és az azokban használt, a vérvizsgálatokhoz szükséges reagenseket gyárt és forgalmaz, részben humángyógyászati, részben állatorvosi felhasználásra. Tavalyi árbevételének 99 százaléka exportból származott, a cég termékei a világ 110 országába jutnak el.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatának adatai szerint a vállalat tavaly 153 millió forint adózott nyereséget ért el az előző évi 82 millió forint veszteség után. A budapesti székhelyű vállalkozást 2005-ben megvásárolta a Riverside magántőke társaság, amely több hasonló profilú cég felvásárlásával alakította ki a Diatron csoportot. A csoportot a magyar mellett jelenleg egy argentin és egy amerikai cég alkotja.

A Diatron nemrég avatta fel új budapesti telephelyét, itt folyik a készülékgyártás, a reagensgyártás és itt kapott helyett a cég irodája is. A vállalat 145 alkalmazottat foglalkoztat, ezen belül 30 fejlesztőmérnököt. Mintegy 160 beszállítóval áll kapcsolatban, amelyek 70 százaléka magyarországi vállalkozás.
A Diatron 2012-ben két készülékére megkapta az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA engedélyét. Az amerikai forgalomba hozatali engedélytől jelentős erősödést vár a cég az Egyesült Államok piacán.

A vérképelemző és a vér kémiai összetételét diagnosztizáló berendezések világpiaca mintegy 8,3 milliárd dollárt tesz ki. Az úgynevezett in-vitro diagnosztikai piac a válság ellenére is évente 5 százalékkal növekszik. A Diatront azon kisebb piaci szereplők között jegyzik, amelyek együttesen a globális forgalom 13 százalékát adják, a forgalom zöme pedig néhány nagy szereplő között oszlik meg, érzékeltette a magyar cég piaci helyzetét el Jim Schepp, a Diatron vezérigazgatója újságíróknak tartott tájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a cég forgalma tavaly 18 százalékkal, az eladások száma pedig 16 százalékkal nőtt. A 2012-es évre a forgalom 33 százalékos, és az eladási szám 22 százalékos növekedését prognosztizálta. Elmondta azt is, hogy a készülékgyártás mellett ígéretes a reagensgyártás is, amely ugyan az árbevételben kisebb hányadot képvisel, de nagyobb a profitabilitása. A cég nemcsak saját készülékeihez, hanem konkurens gyártók berendezéseihez is gyárt reagenseket.

Vidovszky Ferenc, a Riverside budapesti irodájának senior partnere elmondta, hogy a tőkebefektető társaság kiszállása a cégből egy-két éven belül várható. Hozzátette: van esély arra, hogy szakmai befektetőnek adják el a Diatront. A Riverside tulajdonrésze 90 százalék fölött van, a maradék néhány százalékon pedig a menedzsment tagjai osztoznak.

A Riverside 20 és 200 millió euró cégértékű kis- és középvállalatok felvásárlására szakosodott, amelyeket organikus növekedéssel, illetve akvizíciókkal tovább erősít mielőtt értékesíti azokat. Jelenlegi portfóliójában több mint 70 vállalat szerepel Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, együttes vagyonuk mintegy 2,7 milliárd euró. A cég befektetési céljai között kiemelt terület az egészségügy, emellett főként az oktatás és az energia területére fókuszálnak. Magyarországon a biotechnológia területén lát befektetési lehetőséget.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink