hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A robotsebészetben látják a magyar orvoslás jövőjét

Alig egyéves magyarországi jelenlét és számos hazai mérföldkő elérése után a SofMedica a robotsebészetben, a da Vinci rendszerben rejlő, hazai orvosi lehetőségeket kívánja felkutatni.

A vállalat olyan életmentő, fejlett orvosi technológiákat alkalmaz világszerte, amelyek a világ vezető halálozási okai elleni küzdelmet segítik. A cég az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége együttműködésével április 20-án megszervezte az első olyan budapesti konferenciát, amelyen a kórházi vezetők, egészségügyi szakemberek, orvosi egyesületek és hatóságok is helyet kaptak, hogy megvitassák a da Vinci módszer fejlődését Magyarországon.

A betegek hozzáférése az innovációhoz – Hogyan profitálhat Magyarország a robotsebészet bevezetéséből" című rendezvényen a da Vinci programot használó hazai kulcsszereplők vezetők és sebészek bemutatták az első sikereket, valamint a robotsebészet bevezetésének előnyeit és fontosságát. Ez főként az olyan kórházak számára jelent előnyt, amelyek daganatos betegeket kezelnek, úgy, mint az általános sebészeti, nőgyógyászati, mellkassebészeti és urológiai beavatkozások. A rendezvény során egy gyakorlati bemutatón a résztvevők modellek és szimuláció segítségével megfigyelhették és ki is próbálhatták a robotsebészetet.

„A robotasszisztált sebészet hozzájárult a veszélyesnek nyilvánított műtétek pontosabb és gyorsabb elvégzéséhez, így örömmel értesültem arról, hogy ez a technológia végre Magyarországon is elérhetővé vált. Ez a technológia jelentősen előremozdítja a magyar egészségügy helyzetét" emelte ki Nathan Seifer, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének kereskedelmi főtanácsosa.

Kevesebb, mint egy év alatt már két da Vinci sebészeti robotrendszert telepített a SofMedica Magyarországon, ami csupán a kezdetét jelenti egy potenciálisan 15 egységből álló helyi rendszernek. A rendszereket a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és az Országos Onkológiai Intézetben építették ki. A két egészségügyi intézményben már több, mint 70 beteget műtöttek meg ezzel a módszerrel, amely számos előnyt jelent a betegek számára. A technológia biztosítja a kisebb beavatkozási felületet, így lerövidítve a felépülési időt, ami lehetővé teszi, hogy a páciens a műtétet követően legfeljebb két-három napon belül visszatérjen a mindennapi életéhez. További előnyei a betegek számára: kevesebb vérátömlesztésre van szükség, kisebb fájdalom, nincsenek műtét utáni komplikációk, illetve kevesebb a hegesedés. A vállalat tervei szerint 2022-re további 800 beteg részesülhet ebben a csúcstechnológiában.

A da Vinci rendszerekkel végzett robotasszisztált műtétek száma globálisan exponenciálisan növekszik, eddig több, mint 10 millió műtétet hajtottak végre ezzel az eljárással, ebből pedig 1,5 milliót csak 2021-ben.

„A laparoszkópos sebészet lényegesen lerövidíti a tanulási folyamatot és elősegíti a minőségi műtétek kivitelezését” hangsúlyozta Prof. Dr. Tenke Péter.

Prof. Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az OOI Mellkasi Központjának vezetője és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának Igazgatója megjegyezte, hogy nagyon reméli, a mellkassebészetben is hamarosan elkezdhetik használni ezt a fejlett technikát.

Prof. Dr. Szijártó Attila megjegyezte, hogy a Semmelweis Egyetem számára kiemelkedően fontos, hogy a legfejlettebb technológiát alkalmazhassák mind az oktatásban, mind a betegellátásban.

A da Vinci rendszer a sebészek számára is nagy fejlődést jelent. A robotasszisztált rendszer a sebészek által végzett munka tökéletesítésére szolgál. A legösszetettebb műtétek esetén is éles látást, pontosságot és kényelmet biztosít a sebészek számára, hogy a legfontosabb mozdulatokra koncentrálhassanak.

Mivel a képzés fontos része a SofMedica missziójának, a vállalat 2022 végéig mintegy 50 sebészt tervez kiképezni Magyarországon, az egészségügyi szakemberek fejlesztésére szolgáló átfogó keretrendszerén, az ISLE Akadémián (Innováció, Szimuláció, Tanulás, Ökoszisztéma) belül. Ennek eredményeképpen a vállalat egy körülbelül 3,5 millió eurós beruházást kalkulált egy állandó, ISLE Academy márkanévvel ellátott budapesti képzési központ létrehozásába, a már meglévő athéni és bukaresti központok mellett, és ennek érdekében több érdeklődő féllel, mint potenciális partnerrel folytat tárgyalásokat.

A SofMedica – Life Saving Innovation a SofMedica Csoport tagja, amely egy oktatásorientált, az egészségügyre összpontosító vállalatcsoport. 1994 óta működik Európában (Románia, Görögország, Magyarország, Bulgária, Bulgária és Ciprus), és aktívan részt vesz számos olyan kezdeményezésben, amelyek célja, hogy a betegek számára fenntartható változásokat hozzon. Emellett a SofMedica az innovatív orvosi technológiák egyedülálló portfólióját kínálja a magyar piacon, folyamatos és megbízható klinikai és műszaki támogatással kiegészítve.

(forrás: avantgarde.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés