2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

"Átlépett egy határt"

A NASA híradása szerint a globális felmelegedés "átlépett egy lélektani határt", számol be róla a Világgazdaság.

Ijesztő videót és adatsort mutatott be nemrégiben az Amerikai Űrkutatási Hivatal. Szerintük átléptük a határt és a globális felmelegedés visszafordíthatatlan. Ugyancsak a NASA tudósai figyelték meg, hogy idén júniusban teljesen eltűntek a napfoltok, ez a jelenség pedig egy kisebb jégkorszakot eredményezhet a Földön – írja a vilaggazdasag.hu.

Az iparosodás előtti időszakhoz képest 1 Celsius fokkal nőtt az átlagos globális hőmérséklet, de ami ennél is aggasztóbb, hogy a növekedés üteme is felgyorsult. Ha 3 fokra nő ez az érték, az már valódi katasztrófa lesz az emberiség számára. Márpedig ez szinte elkerülhetetlen, az elmúlt alig több mint egy évben az amerikai országos óceán- és légköri hivatal (NOAA) és a NASA is hivatalosan adatait elemezve.

Ezek szerint ugyanis a most magunk mögött hagyott június volt a valaha volt legmelegebb június, és az elmúlt fél év volt a legmelegebb 6 hónap. A felmelegedés folyamata pedig már a 14. hónapja tűnik megállíthatatlannak: zsinórban ennyiszer dőlt meg a havi globális átlaghőmérsékleti rekord. Eközben a Föld tengeri jégkészlete is történelmi mélységben van, 1985 februárja óta pedig nem fordult elő, hogy a havi globális átlagos hőmérséklet alacsonyabb lett volna, mint az adott hónapra vonatkozó átlagos érték.

A cikkért, melynek folytatásából kiderül, hogy ha beválnak a vészjósló becslések, azt a Föld kibírja, az ember azonban nem, a Világgazdaságra kattintson.

(forrás: Világgazdaság Online)
hirdetés

Könyveink