hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

"A kabinet élni fog a vizitdíj lehetőségével"

A sokat szidott Molnár Lajos-féle kórházi átszervezéseket vette alapul a kormány nemrég életbe lépett egészségügyi reformjához, írja a 168 óra.

„Életemben nem szégyelltem még magam annyira” – írja a Praxis blogon egy fiatal nő. Tavaly, terhességének tizenegyedik hetében elvetélt, de napokig hiába kereste fel választott orvosának kórházát.

A doktor szabadságon volt, más pedig nem látta el őt. Csak ígéretet kapott: majd holnap. Többek között helyhiányra hivatkozva küldték el. Csak az „üdvözlő szöveg” volt változatlan. Minden reggel azt firtatták: ki az orvo­sa, miért épp hozzá ment? A fiatal nő akkor szégyellte el magát igazán, amikor a sokadik napon a személyzet üvöltve küldte el egy folyosónyi, szintén ellátásra várakozó beteg füle hallatára – írja a 168 óra. 

A lap szerint a legutóbbi, a fideszes kísérlet az egészségügyi szolgáltatások színvonalának javítására szintén nem új: szakértők szerint a reform a Molnár Lajos-féle kórházi átszervezés folytatása, kissé kibővítve, átszínezve azt.

– Vajúdtak a hegyek, és egeret szültek – ez pedig Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász hasonlata arra, hogy másfél éven át tartó alapos háttérmunka, szoftverfejlesztés és számítások után ezúttal is elmaradt a grandiózus átalakulás, még ha történtek is fontos változások.

A szakértő arra gondol, hogy talán a hatékonyan működő kórházi lobbi lehet az oka, de talpon maradtak arra érdemtelen intézmények, illetve nem valósult meg az egymáshoz közeli kórházak között a funkciómegosztás, hogy megszüntessék a párhuzamosan, ezért feleslegesen működő osztályokat.

Nyilvánvalóan a súlyos forráshiány és a szűk fiskális mozgástér sem segítette a nagyívű tervek megvalósulását. Négy-öt éve még több pénz lett volna az egészségügy megreformálására. De akkoriban ez nem történt meg, és az akkor ellenzékben lévő Fidesznek sem volt égető az átalakítások segítése. A vizitdíjat és a kórházi napidíjat eltörlő népszavazás jövőre évül el, akkortól a kormány újra bevezetheti a fizetős egészségügyi szolgáltatásokat. Sok szakértő, köztük a vizitdíj kidolgozója, Mihályi Péter közgazdász is úgy gondolja: a kabinet élni fog, pontosabban élni kényszerül majd a lehetőséggel.

Herskovits Eszter
a szerző cikkei

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink