hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

3G élesben

A beharangozás olyan hosszúra nyúlt, hogy sokan már lélekharangnak vélték: éveken át úgy tűnt, hogy a harmadik generációs mobilszolgáltatás elhal, mielőtt még megszületne. A 2000 óta a médiában folyamatosan napirenden tartott (és közben műszakilag, majd üzletileg is többször meg- illetve átformált) mobil szélessáv azonban mára beérett, és immár Magyarországon is megkezdte a mobilpiac átformálását.

A sokéves permanens médiakampány hatására a 3G-ről majdnem mindenki tudja, hogy létezik. Ám hogy pontosan mi is, és mire jó, még azok is csak sejtik, akik már kipróbálták. Utóbbiak között magyarok is vannak: a három hazai mobilszolgáltató közül a Vodafone teszteli, a T-Mobile és a Pannon GSM pedig normál fizetős szolgáltatásként értékesíti a harmadik generációs alkalmazásokat. A koncessziós szerződések alapján a szolgáltatás indítása csak 2006 január elsejétől kötelező.
Az első fecske a T-Mobile volt, a cég már augusztus végétől lehetővé tette az átállást. Pontosabban a „tuningot”, mert a 3G – szemben az első, 0660-as generációról a második, azaz a GSM-generációra váltásnál tapasztaltakkal –
nem jelent kártya- és díjcsomagcserét,
a harmadik generációs mobilszolgáltatások a már eddig használtak mellé érkeznek. Mindez egyébként – nemcsak a T-Mobile-nál, hanem az október elején startolt Pannonnál is – jórészt a fővárosiak kiváltsága, vidéken később indul, és még évekig eltart a 3G-s hálózat kiépítése (a másik harmadik generációs infrastruktúra, az EDGE a nagyobb vidéki városokban már használható, egyedül Székesfehérvár jelent kivételt).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés